TECH

Η επόμενη μέρα του ΑΙ είναι γεμάτη... συναισθήματα

Η επόμενη μέρα του ΑΙ είναι γεμάτη... συναισθήματα
UNSPLASH

Η εμφάνιση της αποκαλούμενης generative AI πριν από περίπου 1,5 χρόνο έφερε στο προσκήνιο των συζητήσεων την τεχνητή νοημοσύνη. Εργαλεία όπως το ChatGPT της OpenAI και το Google Bard έχουν πολλές δυνατότητες αλλά φαίνεται να τους λείπει ένα πράγμα: η κατανόηση των συναισθημάτων.

Η εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να κατανοούν συναισθήματα μέσω κινούμενων εικόνων και videos, το αποκαλούμενο και emotional intelligence (συναισθηματική νοημοσύνη) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών για το 2024 και τα επόμενα χρόνια. Οι εφαρμογές του emotional intelligence (EI) δείχνουν να είναι ουκ ολίγες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της επικοινωνίας αλλά και της αυτόματης έκφρασης των συναισθημάτων των χρηστών.

«Ένα από τα κύρια ζητήματα στην έρευνα για το emotional intelligence είναι η αναγνώριση συναισθημάτων πέραν των 7 βασικών συναισθημάτων» σημειώνει στο CNN Greece ο Βασίλης Καλλίτσης, συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Vimodji, μίας ελληνικής startup που είναι από τις ελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο με την συναισθηματική νοημοσύνη. «Στη Vimodji έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μίας πλατφόρμας που θα επιτρέπει να μπορεί ένα σύστημα ΑΙ να προτείνει video που να εκφράζουν τα συναισθήματα των χρηστών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει, όμως, το σύστημα να μπορεί να αναγνωρίζει τα συναισθήματα που προκύπτουν από ένα video για να προτείνει τα αντίστοιχα» προσθέτει ο κ. Καλλίτσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο θέμα, το κλειδί προκειμένου να προχωρήσει το emotional intelligence είναι το σύστημα να μπορεί να καταλάβει τι συναίσθημα θα προκαλέσει σε έναν χρήστη ένα video για να του το προτείνει. Και αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την ανάπτυξη μίας σειράς εφαρμογών.

Όντας μία εταιρεία που προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με μικρής διάρκειας videο και έχει καταφέρει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους χρησιμοποιούν το Viber όπου υπάρχει η σχετική επιλογή, η Vimodji επιδιώκει να εξελιχθεί σε έναν από τους πρωτοπόρους στο χώρο της συναισθηματικής νοημοσύνης. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια στο εξωτερικό όπως το βρετανικό UCL, ενώ είμαστε σε επαφή με το Berkeley αλλά και τον Δημόκριτο» αναφέρει η Ελευθερία Μαμιδάκη, συν-ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του Vimodji. «Στόχος της προσπάθειας που γίνεται είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα στο emotional intelligence και να γίνει εφικτή η ανάπτυξη αυτόματων συστημάτων που αναγνωρίζουν τα συναισθήματα μέσω κινούμενων εικόνων και video» επισημαίνει η κα Μαμιδάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το emotional intelligence θεωρείται από τις τεχνολογικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια με δεδομένο κιόλας ότι οι εξελίξεις στο ΑΙ είναι τόσο γρήγορες που δεν αποκλείεται να έχουμε έτοιμα τις πρώτες πραγματικές εφαρμογές συναισθηματικής νοημοσύνης ταχύτερα απ’ ότι θα φανταζόταν κάποιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ