TECH

Χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις λάμπες

Χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις λάμπες
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαργαρίτα Κιάου

Ένα σύνολο προβλημάτων στο σύστημα ασφαλείας εντοπίστηκε σε μία σειρά λαμπτήρων της εταιρείας Osram. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Wi-Fi και ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν πως μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε χάκερ να εισβάλουν «αθόρυβα» στο δίκτυο του σπιτιού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η σειρά Lightify δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγξει τους λαμπτήρες μέσω μίας εφαρμογής στο smartphone του. Ένα από τα 9 προβλήματα που εντόπισε ο Ντέραλ Χέιλαντ, ερευνητής ασφαλείας της εταιρείας Rapid7, είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αποθηκεύει ένα χωρίς κρυπτογράφηση αντίγραφο του κωδικού πρόσβασης του Wi - Fi του χρήστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας χάκερ μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi του χρήστη καθώς και στις συσκευές που συνδέονται με αυτό, αν ο κωδικός πρόσβασης έχει αποθηκευτεί στο κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Από την πλευρά της η Osram δήλωσε πως η «πλειονότητα» των προβλημάτων θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσω μιας αναβάθμισης στο λογισμικό, η οποία θα είναι διαθέσιμη τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί το διορθωτικό για 4 από τις ευπάθειες.

«Από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τις ευπάθειες τις οποίες εντόπισε η Rapid7, η Osram έχει προβεί στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αναλύσει, να επικυρώσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική αποκατάστασης του κινδύνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ