TECH

Το Netflix, η Cosmote TV και η «μάχη» του περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση

Το Netflix, η Cosmote TV και η «μάχη» του περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το φθινόπωρο στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης οπότε αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» όσον αφορά στο ελληνικό σκέλος η συμφωνία του Netflix με την Deutsche Telekom που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Telekom θα προσφέρει σε διάφορες χώρες επιπλέον δυνατότητες ενσωμάτωσης του περιεχομένου του Netflix στις δικές της πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης με την αρχή να γίνεται από την Ουγγαρία και την Κροατία. Η ανακοίνωση είναι αρκετά γενική και θα διαφέρει από χώρα σε χώρα η μορφή της συνεργασίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα και στην Cosmote TV, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο και αρχικά θα αφορά την παροχή συνδυαστικών πακέτων σε επιλεγμένους συνδρομητές. Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρονται πακέτα που θα περιλαμβάνουν πρόσβαση και σε Cosmote TV και σε Netflix με τον συνδρομητή να πληρώνει και για τις δύο υπηρεσίες μέσω του λογαριασμού της στην Cosmote. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ότι η προσφορά δεν θα αφορά όλους τους συνδρομητές της Cosmote TV, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στη Vodafone TV που προσφέρει σε συνδυαστικό πακέτο το Disney+, αλλά επιλεγμένο κομμάτι της συνδρομητικής βάσης.

Επίσης, σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο του Netflix μέσα από το set top box της Cosmote TV για όσους συνδρομητές της τελευταίας δεν διαθέτουν «έξυπνη» τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μέσω του set top box της Cosmote TV μπορούσε κάποιος συνδρομητής να έχει πρόσβαση -μέσω ξεχωριστών apps- στο περιεχόμενο άλλων συνδρομητικών πλατφορμών όπως είναι το Disney+ ή το Amazon Prime Video αλλά όχι στο Netflix.

Αλλαγές στο περιεχόμενο

Η έτερη σημαντική είδηση της περασμένης εβδομάδας για την Cosmote TV ήταν ότι «έκλεισε» τη μετάδοση των αγώνων του UEFA Champions League (όπως και του Europa League και του Europa Conference League) για μία ακόμη τριετία με το MEGA και τον ANT1 να «κερδίζουν» τη μετάδοση ενός αγώνα την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον σε αυτό τον διαγωνισμό ήταν ότι αφενός η Nova δεν συμμετείχε καθόλου με αποτέλεσμα να μην ανέβει το τίμημα το προσφέρθηκε. Βέβαια, η UEFA απέρριψε την πρώτη προσφορά της Cosmote TV και υπήρξε δεύτερος γύρος αλλά γενικότερα η αίσθηση είναι πως απεφεύχθη ένας ανταγωνισμός που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους σε μία περίοδο που οι εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Όπως πριν από μερικούς μήνες η Cosmote TV δεν είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τα δικαιώματα της Euroleague.

Από την άλλη πλευρά, το περιεχόμενο θα είναι το κλειδί στον ανταγωνισμό μεταξύ των τριών «μεγάλων» εγχώριων «παικτών». Η Cosmote TV έχει δημιουργήσει μία σημαντική απόσταση από τους έτερους δύο έχοντας φθάσει στο τέλος του 2023 στους 678.301 συνδρομητές. Η Nova, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (9μηνο 2023) είναι στους 435 χιλιάδες συνδρομητές, ενώ η Vodafone TV ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεπέρασε το «όριο» των 200 χιλιάδων συνδρομητών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνδρομητική τηλεόραση είναι μεν σε άνοδο αλλά συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από παράγοντες όπως είναι η υψηλή «πειρατεία», η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 600 χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και τη φορολογία. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, βρισκόμαστε σε αναμονή του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα είναι πιο αυστηρό και για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση πειρατικών πακέτων καθώς θα υπάρχουν υψηλά πρόστιμα. Για τη φορολογία, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι εγχώριοι «παίκτες» έχουν τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης (10%), κάτι που δεν ισχύει για τις διεθνείς πλατφόρμες. Και ζητούν την κατάργηση του. Κάτι που μένει να δούμε αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση ή θα υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ