TECH

Απογοήτευση στο CERN – Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου

Απογοήτευση στο CERN – Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου
Μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, CERN (φωτογραφία αρχείου) EPA/LAURENT GILLIERON

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των φυσικών για την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέσσερα χρόνια μετά την ανίχνευση του σωματιδίου Χιγκς.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 είχε εντοπισθεί μια «ανωμαλία» στα δεδομένα που προέρχονταν από τις συγκρούσεις σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC).

Οι δύο μεγάλοι ανεξάρτητοι πειραματικοί ανιχνευτές ATLAS και CMS είχαν εντοπίσει την εν λόγω «ανωμαλία» και οι επιστήμονες είχαν ελπίσει ότι επρόκειτο για την «υπογραφή» ενός άγνωστου έως τώρα σωματιδίου, πιθανώς ένα πολύ βαρύτερο «ξαδερφάκι» του μποζονίου Χιγκς ή κάτι ακόμη πιο «εξωτικό» και σημαντικό, όπως το σωματίδιο της βαρύτητας.

Όμως καθώς φέτος προστέθηκαν νέα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες συγκρούσεις σωματιδίων, η «ανωμαλία» (περισσότερα από τα αναμενόμενα ζεύγη φωτονίων με συνδυασμένη ενέργεια 750 GeV), τελικά εξαφανίσθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση της κοινότητας των φυσικών διεθνώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αθηναϊκού πρακτορείου, οι επιστήμονες είχαν ελπίσει ότι θα άνοιγε ο δρόμος για νέες σημαντικές ανακαλύψεις πέρα από το λεγόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο» της Φυσικής, το οποίο έχει ζωή περίπου 40 ετών. Τώρα πρέπει να συνεχίσουν να ελπίζουν ότι η ανακάλυψη στο CERN είναι θέμα χρόνου- ή χρόνων.

«Είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Όταν αρχίσαμε να συλλέγουμε τα επιστημονικά δεδομένα, υπήρχε μεγάλη έξαψη, όμως τώρα πια δεν βλέπουμε καμία ανωμαλία. Είναι κρίμα γιατί θα ήταν πραγματικά φανταστικό αν βρίσκαμε ένα νέο σωματίδιο», ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS στο CERN Ντέιβιντ Τσάρλτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ