TECH

Σοβαρά κενά ασφαλείας σε κινητά Android – ποιες συσκευές αφορά

Σοβαρά κενά ασφαλείας σε κινητά Android – ποιες συσκευές αφορά
REUTERS/Ronen Zvulun

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Checkpoint εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας σε smartphones, τα οποία κάνουν τις συσκευές πιο ευάλωτες στην επίθεση από χάκερς και επιτρέπουν την πλήρη πρόσβαση τους στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Το πρόβλημα, όπως αποδείχτηκε, βρίσκεται στους επεξεργαστές της αμερικανικής εταιρείας Qualcomm που κατασκευάζει 900 εκατομμύρια τσιπάκια για συσκευές Android, κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει η έρευνα, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως οι κακόβουλοι χάκερς έχουν εκμεταλλευτεί τις «κερκόπορτες» των συστημάτων ασφαλείας αλλά αυτό συμβαίνει και οι χρήστες πιθανόν να μην το γνωρίζουν.

Οι συσκευές που, μεταξύ άλλων, διαθέτουν επεξεργαστές με τέτοιο λογισμικό, είναι ενδεικτικά: BlackBerry Priv, Blackphone, Google Nexus, HTC One, M9 και 10, LG G4, LG G5, and LG V10, Moto X, OnePlus και Sony Xperia Z Ultra.

Η Qualcomm, που ενημερώθηκε από την Checkpoint, πιστεύεται ότι άρχισε να προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις, διανέμοντας ενημερώσεις λογισμικού στους κατασκευαστές συσκευών. Είναι όμως ακόμη ασαφές σε ποιό βαθμό οι χρήστες έχουν ενημερωθεί.

Για το λόγο αυτό, η Checkpoint έχει δημιουργήσει μια δωρεάν εφαρμογή, που βοηθά τον χρήστη να ελέγξει αν στη συσκευή του έχουν εγκατασταθεί τα αναγκαία «μπαλώματα» του λογισμικού του.

Οι χρήστες μπορούν να την "κατεβάσουν" μέσω Google Play από αυτή τη διεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ