TECH

Πως η Microsoft και η Qualcomm θέλουν να αλλάξουν τα πάντα στα PC μας

Πως η Microsoft και η Qualcomm θέλουν να αλλάξουν τα πάντα στα PC μας
Lenovo

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εισέρχονται και επίσημα οι προσωπικοί υπολογιστές με τη Microsoft να παρουσιάζει -μαζί με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές- μία νέα κατηγορία μηχανημάτων, τα οποία ονομάζονται Copilot+ PC. Αν και πέραν του ΑΙ, ένα σημαντικό ατού των συγκεκριμένων PCs είναι η εντυπωσιακή αντοχή της μπαταρίας χάρη στην αξιοποίηση μίας νέας γενιάς επεξεργαστών της Qualcomm.

Από τη στιγμή που η Microsoft ανακοίνωσε το Copilot, τον ΑΙ «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό της ήταν μάλλον θέμα χρόνου να τον ενσωματώσει και στα Windows. Όμως, για να μπορέσει ένας χρήστης να αξιοποιήσει τις ΑΙ δυνατότητες του Copilot στον υπολογιστή του ο τελευταίος χρειάζεται να διαθέτει και ορισμένα χαρακτηριστικά. Και πιο συγκεκριμένα μία ειδική νευρωνική επεξεργαστική μονάδα (neuronic processor unit – NPU) αλλά και μία κεντρική επεξεργαστική μονάδα (CPU) που να υποστηρίζει τις ΑΙ δυνατότητες του μηχανήματος. Και αρχικά η Microsoft συνεργάζεται σε αυτό τον τομέα με την Qualcomm, η οποία είναι πιο γνωστή για τους επεξεργαστές για smartphones που διαθέτει και θεωρούνται εκ των κορυφαίων παγκοσμίως.

Πριν από μερικές ημέρες, η Microsoft παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα Copilot+ PC σε συνεργασία με κορυφαίους συνεργάτες της, όπως είναι η Lenovo, η Asus, η Acer, η Dell, η HP και η Samsung. Τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν επεξεργαστές της σειράς Snapdragon X της Qualcomm που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο φθινόπωρο και άπαντες ανέμεναν με ενδιαφέρον τα πρώτα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούσαν τους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση της Microsoft, οι επεξεργαστές αυτοί είναι πιο γρήγοροι από τον Μ3 της Apple αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας χωρίς σύνδεση στη πρίζα για τουλάχιστον 15 ώρες «βαριάς» χρήσης!

Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές όπως και οι ΑΙ δυνατότητες των νέων μηχανημάτων, τα οποία όλα φέρουν ένα ειδικό πλήκτρο προκειμένου να ενεργοποιείται απευθείας το Copilot. Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται λειτουργίες όπως είναι η αποτύπωση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια μίας μέρας και η «επιστροφή» σε αυτές, αλλά και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που αξιοποιούν την τελευταία έκδοση του ChatGPT, την 4.ο.

Όμως, εκεί που εστιάζουν πολλοί αναλυτές είναι στην «αντοχή» της μπαταρίας. Επειδή οι επεξεργαστές της Qualcomm βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM που χρησιμοποιούν και τα chips που έχουν τα smartphones και τα tablets, η διαχείριση της μπαταρίας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη που κάνουν οι επεξεργαστές της Intel που βασίζονται στην x86 αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα είναι οι ARM επεξεργαστές να προσφέρουν πολλές ώρες λειτουργίας χωρίς να απαιτείται σύνδεση με φορτιστή. Στην περίπτωση της σειράς Snapdragon X η «αντοχή» της μπαταρίας μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 20 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

Το θέμα της μεγάλης «αντοχής» της μπαταρίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που εκτιμάται ότι τα Copilot+ PC μπορεί να σημειώσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία και να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά των laptops, η οποία, τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την «έκρηξη» λόγω COVID-19, έχει παρουσιάσει πτώση.

Όσον αφορά τα πρώτα μηχανήματα, οι ανακοινώσεις έχουν ήδη γίνει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένουμε και μοντέλα να είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά. Από τις πρώτες εταιρείες που έσπευσαν να ανακοινώσουν και στην ελληνική αγορά ήταν η Lenovo, η οποία θα φέρει το Yoga Slim 7x και το ThinkPad T14s, ένα βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το χαμηλό βάρος (περίπου 1,25 – 1,3 κιλά) και η αντοχή της μπαταρίας.

Η Microsoft ανακοίνωσε, επίσης, δύο μοντέλα και πιο συγκεκριμένα τα νέα Surface Laptop 6 και Surface Pro, που θα δούμε και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, πιθανότατα θα δούμε και τα μοντέλα της Asus (Vivobook S15), της Acer (Swift 14 AI), της Dell (XPS 13, Inspiron 14 Plus και Latitude 7455) και της HP (OmniBook X AI και EliteBook Ultra AI). Αυτά που δεν θα δούμε είναι τα μοντέλα της Samsung (Galaxy Book4 Edge) καθώς η κορεατική εταιρεία δεν διαθέτει τα laptops της στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στις τιμές, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με ένα «συμβατικό» PC, αλλά η μπαταρία και οι AI δυνατότητες κάνουν τη διαφορά. Σημειωτέον πως υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές γραμμένες για x86 επεξεργαστές που δεν «τρέχουν» σε ARM επεξεργαστές, όμως, πλέον ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός και γενικότερα οι δημιουργοί λογισμικού «αναβαθμίζουν» τα προγράμματα τους για να υποστηρίξουν όλα τα μηχανήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ