TECH

Ο Σνόουντεν εξαφανίστηκε και έγινε άγαλμα στο Βερολίνο

Ο Σνόουντεν εξαφανίστηκε και έγινε άγαλμα στο Βερολίνο

Το θρίλερ με την εξαφάνιση του Σνόουντεν συνεχίζεται, καθώς δεν έχει δώσει σημεία ζωής, μετά τα τελευταία tweets. Την ίδια ώρα, όμως, στο Βερολίνο το άγαλμά του μαζί με αυτά των Τζούλιαν Ασάνζ και Τσέλσι Μάνινγκ έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Alexanderplatz.

Δημιουργημένα από τον Ιταλό γλύπτη, Davide Dormino, τα αγάλματα είναι σε φυσικό μέγεθος και αποτελούν μέρος της καλλιτεχνικής εγκατάστασης, "Anything To Say." Οι αναπαραστάσεις των τριών ανδρών βρίσκονται σε καρέκλες, έχοντας δίπλα τους μία τέταρτη, η οποία είναι κενή και, σύμφωνα με τον Dormino, «είναι για σένα» (το κοινό).

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της καλλιτεχνικής εγκατάστασης, «χάριν στον Ασάνζ, τον Σνόουντεν και τον Μάνινγκ, γνωρίζεις τα όρια της ελευθερίας σου. Ξέρεις ότι σε παρακολουθούν κάθε ημέρα, όλες τις ώρες. Ξέρεις πώς οι κυβερνήσεις σκοτώνουν και βασανίζουν τους φερόμενους ως εχθρούς της. Θα τιμήσουμε το θάρρος τους με το μνημείο». Μετά το Βερολίνο, η εγκατάσταση θα μεταφερθεί στη Δρέσδη.

Νεκρός ο Σνόουντεν; «Όργιο φημών» στα κοινωνικά δίκτυα

Ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα 64 χαρακτήρων του Έντουαρντ Σνοούντεν την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε «όργιο φημών» στα κοινωνικά δίκτυα ότι μπορεί να είναι νεκρός. Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί, το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter ήταν αυτοματοποιημένο και θα δημοσιευόταν μόνο αν ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις από την NSA δεν ήταν ζωντανός και σε σύνδεση με τον υπολογιστή του για να εμποδίσει τη δημοσίευση.

snowden codedmessage

Πριν από αυτό είχε προηγηθεί ένα ακόμη post που προκάλεσε ερωτηματικά: «Έχουμε συνεργαστεί; Έχουμε μιλήσει μετά το 2013; Επικοινωνήστε ξανά μαζί μου. Ήρθε η ώρα». Και τα δύο μηνύματα σβήστηκαν από το λογαριασμό του Σνόουντεν στο Twitter. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τα δύο tweets, ο Αμερικανός που βρίσκεται στη Μόσχα, συνεχίζει να μην δίνει σημεία ζωής με αποτέλεσμα να φουντώνουν τα σενάρια για του τι μπορεί να του έχει συμβεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ