TECH

25 χρόνια World Wide Web: το γενέθλιο πάρτι των Κυβερνοναυτών

25 χρόνια World Wide Web: το γενέθλιο πάρτι των Κυβερνοναυτών
REUTERS

Είναι μια επέτειος που ένωσε τον κόσμο. Πριν από 25 χρόνια, στις 23 Αυγούστου 1991, οι πρώτοι Κυβερνοναύτες επισκέφθηκαν την πρώτη σελίδα στον Παγκόσμιο Ιστό που από τότε μας κρατάει "ενωμένους".

 

Η σελίδα αυτή ήταν ένας οδηγός για το τι είναι ο Παγκόσμιος Ιστός και πώς λειτουργεί και αποτελείτο μόνο από λέξεις και συνδέσμους. Δημιουργήθηκε από τον σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, γνωστό και ως ο «πατέρας του Διαδικτύου», ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν ως ερευνητής στο CERN.

Η νύκτα που δημιουργήθηκε το Διαδίκτυο

Ένα κρύο βράδυ στις Βρυξέλλες, δύο Έλληνες οραματιστές, ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος και ο Γιώργος Μητακίδης, άκουγαν έναν νεαρό επιστήμονα να τους αναλύει την ακατανόητη ιδέα του. 22 χρόνια αργότερα, το Ίντερνετ αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρώπινο τεχνούργημα. Η ανακάλυψη που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στο Ίντερνετ ήταν αυτή του hypertext, του υπερκειμένου και του αντίστοιχου πρωτοκόλλου επικοινωνίας: του Http.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λη ήταν ο πνευματικός πατέρας τους, οι δύο Έλληνες, όμως, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση μίας «ημιτελούς τρελής ιδέας» και στη θεμελίωση του Διαδικτύου. Ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος και ο καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, Πρόεδρος του Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του Συμβουλίου RISEPTIS (Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society) .

Αναπολώντας τα γεγονότα, ο κ. Μητακίδης θυμάται ότι «ήταν μία ιδέα που άλλαξε τον κόσμο. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι εγώ έβλεπα ένα μικρό κομμάτι της. Ο Μιχάλης έβλεπε κάτι παραπάνω από μένα, πάντα έβλεπε κάτι παραπάνω από μένα. Ο Τιμ Μπέρνελς Λη μας εξηγούσε τις σκέψεις του αλλά ήταν δύσκολο τότε να τον κατανοήσουμε. Ήταν μία συζήτηση που μας έκανε και τους δύο να καταλάβουμε ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε καθαρά τις διαστάσεις. Είδαμε, όμως αρκετά για να κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν έτσι ώστε η βασική ιδέα του Τιμ να αρχίσει να υλοποιείται. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Μέρος αυτής της ιστορίας είναι και τα όσα ακολούθησαν. Ο Μιχάλης Δερτούζος ενήργησε μέσω του Λευκού Οίκου και ο κ. Μητακίδης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ήταν στέλεχος στον τομέα της τεχνολογίας. Μετά από πολλές προσπάθειες και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ιδρύθηκε το World Wide Web Consortium και το Ίντερνετ έγινε κοινό αγαθό. Η ιδέα του Τιμ Μπέρνερς Λη παντρεύτηκε με τον οραματισμό του Δερτούζου αλλά και τη μεθοδικότητα του κ. Μητακίδη, για την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών με κυβερνήσεις, οργανισμούς.

Ο κ. Μητακίδης στην εξιστόρησή του ρίχνει φως και σε μία ακόμη πτυχή της δημιουργίας του Διαδικτύου. Εστιάζει σε μία μικρή, εκείνη την εποχή απόφαση του Βρετανού επιστήμονα, η οποία έμελλε να καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων. «Ο Τιμ Μπέρνερς Λη πίστευε ότι αυτή η ιδέα ανήκει στον κόσμο και όχι σε κάποια εταιρεία. Θα μπορούσε να είχε πουλήσει τότε την ιδέα του, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν σήμερα θα είχαμε το Διαδίκτυο. Μάλλον θα είχαμε πολλά και διαφορετικά: κάθε κοινωνικό δίκτυο θα είχε το δικό του...»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ