TECH

Διαστημικοί σταθμοί και ουράνιες φάρμες: Έτσι θα ζούμε σε 100 χρόνια; 

Διαστημικοί σταθμοί και ουράνιες φάρμες: Έτσι θα ζούμε σε 100 χρόνια; 

Το βλέμμα σου διαπερνά την πόλη και πάνω σε ουρανοξύστες βρίσκονται αγελάδες. Ναι, σωστά διάβασες. Ζώα από φάρμες που βόσκουν σε υπερυψωμένες αστικές φάρμες ρυπαίνουν τον Πύργο του Λονδίνου.

Αλλού, στα ανοιχτά των ακτών της ηπειρωτικής Αγγλίας και σε αντίθεση με τους εντυπωσιακούς Λευκούς Βράχους του Ντόβερ, μια περίπλοκη κατασκευή αποτελεί μέρος μιας πλωτής πόλης.

Έτσι θα ζούμε σε 100 χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις ενός πάνελ από Βρετανούς ειδικούς.

Οι πόλεις του μέλλοντος

Αυτόνομες στοιβαγμένες κατασκευές σπιτιών προσωρινής φύσης, υποθαλάσσιες πόλεις και τρισδιάστατα σπίτια που αγοράζονται "από το ράφι" θα βοηθήσουν επίσης να μετριαστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της έλλειψης χώρων διαβίωσης στον αστικό ιστό της πόλης.

Κτίρια με τα δικά τους μικροκλίματα και πόλεις χτισμένες στους ουρανούς είναι επίσης ανάμεσα στα εντυπωσιακά επιτεύγματα της μηχανικής του μέλλοντος όπως αυτή προβλέπεται από το πάνελ, το οποίο περιλαμβάνει τον διευθυντή μηχανολογίας και εκπαίδευσης του Royal Academy of Engineering του Λονδίνου, Ρις Μόργκαν, τους βραβευμένους αρχιτέκτονες, Άρθουρ Μάμου-Μάνι και Τόμπι Μπέργκες και την ειδική αστικού σχεδιασμού, Λίντα Άιτκεν.

Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες του αύριο δεν προχωρούν απλά προς τα σύννεφα, χτίζοντας όλο και ψηλότερα και όσο επιτρέπει η εξέλιξη της μηχανικής, αλλά προχωρούν επίσης και βαθιά κάτω από το έδαφος.

Το πάνελ εκτιμά ότι οι μελλοντικές πόλεις θα αποτελούνται από απίστευτες πολυεπίπεδες υπόγειες κατασκευές -που ήδη έχουν ξεκινήσει να έχουν αντίκτυπο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Λονδίνο- που θα βοηθήσουν να μετριαστεί η έλλειψη αστικού χώρου πάνω από το έδαφος.

Και ενώ οι προβλέψεις τους μπορεί να φαντάζουν λίγο υπερβολικές, οι ανακαλύψεις στο πεδίο της μηχανικής έρχονται όταν κανείς σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα, όπως εξηγεί ένα μέλος του πάνελ.

"Σπάνια υπάρχει μια ανακάλυψη της στιγμής", λέει ο Μόργκαν. "Για παράδειγμα, τα επιτεύγματα της μηχανικής που τώρα δεν μπορούμε να πλησιάσουμε χρειάζονται χρόνια ώστε τα κομμάτια τους να ταιριάξουν και τα μυαλά που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των ιδεών αυτών να δουλέψουν διαμέσου όλων των λανθασμένων δρόμων προτού πετύχουν αυτό που τώρα είναι αδύνατο".

"Σημαντικές ανακαλύψεις στη μηχανική λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι αντίστοιχες σε λογοτεχνία, μουσική και lifestyle, μια συσσώρευση διαφορετικών ανακαλύψεων (ή επιρροών) απαιτείται για να δημιουργηθεί ο τελικός καταλύτης μιας νέας ανακάλυψης".

Την ίδια ώρα, οι μετακινήσεις του μέλλοντος θα περιλαμβάνουν επικές γέφυρες που θα καλύπτουν όλη την πόλη, σύμφωνα με το πάνελ. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι διαστημικοί σταθμοί θα γίνουν κοινός τόπος, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να μεταφερθούν στον τοπικό τους σταθμό και να πάρουν την επόμενη διαστημική κούρσα.

Οι προβλέψεις τους -κυρίως εστιασμένες σε αρχιτεκτονική για κατασκευές στο νερό και με σκοπό να αναδείξουν σύγχρονα ζητήματα όπως ο υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας- φτιάχτηκαν για να σηματοδοτήσουν το λανσάρισμα του "Impossible Engineering", ενός νέου τηλεοπτικού σόου στο βρετανικό κανάλι Yesterday.

Χρησιμοποιώντας τις εκκεντρικές μελλοντικές τεχνολογικές προβλέψεις, 2.000 άνθρωποι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για το ποια από τις ιδέες πιστεύουν και ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2115.

Στην κορυφή της έρευνας ήρθαν συγκροτήματα υπογείων μεγάλου βάθους με ξενοδοχεία, εστιατόρια, βυθισμένους κήπους και χώρους πρασίνου, πισίνες και γυμναστήρια.

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεώρησε τις πλωτές πόλεις -που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ηλιακή και παλιρροϊκή ενέργεια- ως μια βιώσιμη επιλογή για μελλοντική ανάπτυξη.

Spaceports and sky farms: Is this how we'll live in 100 years?
By Lauren Said-Moorhouse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ