TECH

Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός θα συντριβεί στη Γη

Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός θα συντριβεί στη Γη
GETTY IMAGES/ ideal image/ Lintao Zhang / Staff

Ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας αναμένεται να συντριβεί στη Γη τον επόμενο χρόνο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι κινεζικές αρχές έχουν χάσει κάθε έλεγχό του.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσαν φήμες ότι το Τιανγκονγκ 1 ή αλλιώς το «Ουράνιο Παλάτι», όπως το ονόμασαν, που ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι το 2011, υπέστη μηχανική βλάβη και ως εκ τούτου οι Κινέζοι δεν μπορούν να το ελέγξουν.

Κινέζοι αξιωματούχοι, θέλοντας να κατευνάσουν τις ανησυχίες, σημείωσαν ότι η μη επανδρωμένη μονάδα έχει "εκπληρώσει πλέον την ιστορική αποστολή της" και θα μπει εκ νέου στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο του 2017. "Με βάση τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις μας, τα περισσότερα κομμάτια του διαστημικού σταθμού θα καούν κατά τη διάρκεια της πτώσης", επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της μηχανικής διαστήματος της Κίνας, Βου Πινγκ.

Ο γνωστός αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, ωστόσο, ανέφερε ότι ουσιαστικά η Κίνα παραδέχεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο του βάρους 8,5 τόνων και μήκους 10,4 μέτρων σταθμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο να προβλεφθεί που θα πέσουν τα συντρίμμια. "Δεν μπορείς να τα κατευθύνεις. Το να μην ξέρεις πότε πρόκειται να πέσει, σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις και το που", επεσήμανε ο ΜακΝτάουελ, προσθέτοντας ότι μια αλλαγή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορεί να "μεταφέρει" την πτώση των συντριμμιών "από τη μία ήπειρο στην άλλη".

"Θα υπάρξουν κομμάτια περίπου 100 κιλών, αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Υπάρχει μια πιθανότητα για ζημιές. Θα υπάρξει μια βροχή από μεταλλικά κομμάτια, τα οποία μπορούν να τρυπήσουν τις στέγες σπιτιών".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ