TECH

Kirobo mini: Το μωρό ρομπότ που τονώνει το μητρικό ένστικτο

Kirobo mini: Το μωρό ρομπότ που τονώνει το μητρικό ένστικτο
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Την τεχνολογία επιστρατεύει η Ιαπωνία προκειμένου να αποτρέψει την «έκρηξη» της δημογραφικής βόμβας που απειλεί τη χώρα.

Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υπέργηρων πολιτών «απειλούν» τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, γεγονόε που έχει προκαλέσει προβληματισμό, ενώ ευαισθητοποίησε μέχρι και την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, η οποία ανέλαβε... δράση σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Πώς; Με τη βοήθεια του Kirobo mini, του μικροσκοπικού ρομπότ, «απόγονου» του Kirobo, του ρομπότ που ταξίδεψε ως τον διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Kirobo mini, έχει σχεδιαστεί να παίζει τον ρόλο του μωρού, σε ένα τολμηρό εγχείρημα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχει σκοπό να τονώσει το μητρικό ένστικτο των γυναικών στην Ιαπωνία, μια χώρα στην οποία οι γεννήσεις έχουν μειωθεί στο ένα εκατομμύριο ετησίως, τα τελευταία χρόνια.

2016 10 03T050433Z 2052668185 S1BEUEUBNLAB RTRMADP 3 TOYOTA ROBOT BABY

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, μία στις δέκα γυναίκες δεν παντρεύεται ποτέ, ενώ και οι εκτός γάμου γεννήσεις είναι ελάχιστες, αφού αποδοκιμάζονται από την κοινωνία.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δείχνουν ότι πάνω από το 40% των άγαμων γυναικών και ανδρών της Ιαπωνίας δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή, ενέπνευσε την αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα.

2016 10 03T050434Z 524479836 S1BEUEUBNMAA RTRMADP 3 TOYOTA ROBOT BABY

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Η Ιαπωνία είναι στις πρώτες θέσεις της γήρανσης πληθυσμού μεταξύ των βιομηχανικών χωρών του κόσμο, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου μείωση πληθυσμού για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, ούτε μαστίζεται από ασθένειες ή λιμό.

Ο Kirobo mini είναι πολύ χαριτωμένος, ανοιγοκλείνει τα μεγάλα μάτια του και μιλά, με φωνή που θυμίζει μωρό.

«Ταλαντεύεται λίγο, και αυτό συμβαίνει για να μοιάζει σε ένα μωρό που κάθεται και το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμα πλήρως τη δυνατότητα να κρατά ισορροπία την ισορροπία του» λέει ο Φουμινόρι Καταόκα, επικεφαλής μηχανικός σχεδιασμού του μικροσκοπικού ρομπότ. Το γεγονός ότι το ρομπότ μοιάζει ευάλωτο, βοηθά στο να δημιουργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός με τον κάτοχό του, προσθέτει ο Καταόκα.

2016 10 03T050436Z 145261352 S1BEUEUBNOAC RTRMADP 3 TOYOTA ROBOT BABY

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Η Toyota θα αρχίσει να πουλά το Kirobo mini το ερχόμενο έτος, έναντι 39.800 γιεν (392 δολάρια), ενώ όσοι το αγοράσουν θα προμηθευτούν και μια «κούνια», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χρήση ως κάθισμά του στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με το reuters.

Ο Kirobo mini είναι το νέο μέλος μιας «παρέας» ρομποτικών συντρόφων, όπως το επερχόμενο Jibo, σχεδιασμένο από ειδικούς ρομποτικής στο ΜΙΤ, το οποίο θυμίζει λάμπα, και το Paro, μια ρομποτική φώκια, που προωθείται από την ιαπωνική Intelligent System Co Ltd ως μια θεραπευτική συσκευή για την ανακούφιση ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ