TECH

Οι πρώτοι Βιονικοί Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Ελβετία

Οι πρώτοι Βιονικοί Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Ελβετία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται οι «Βιονικοί Παραολυμπιακοί Αγώνες» ή αλλιώς «Cybathlon». Στην Ελβετία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα συγκεντρωθούν άνθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» για να γιορτάσουν την ένωση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο.

Η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκευάστηκε από δύο νέους ανθρώπους με καταγωγή από τη Λάρισα.

Η διαφορά του Cybathlon με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία. Αντίθετα, στους Βιονικούς Παραολυμπιακούς επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών. Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.

Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο παραγωγικά.

Θα συμμετάσχουν 59 ομάδες από 25 χώρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε έξι επιμέρους τομείς αγωνίσματα. Δεν θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία, παρά μόνο μετάλλια.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες από συνολικά 300 μηχανικούς, επιστήμονες και «αθλητές» (μεταξύ των οποίων αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων ή απλώς άτομα με ειδικές ανάγκες) προέρχονται τόσο από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιο εξοπλισμό, όσο και από ερασιτέχνες μεμονωμένους δημιουργούς.

Από τα «αθλήματα», το πιο ασυνήθιστο θα είναι ο διαγωνισμός διεπαφής ανθρωπίνου εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη διάρκεια του οποίου οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη ο καθένας επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσουν μόνο με τη σκέψη τους ένα ψηφιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο στάδιο θα βλέπει σε μια μεγάλες οθόνες τι συμβαίνει στο κεφάλι των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι θα φορούν ειδικές κάσκες με ηλεκτρόδια, που θα «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματά τους σε εντολές.

Σχετικά πιο συμβατικός θα είναι ο διαγωνισμός στις δύο κατηγορίες προσθετικών άκρων, μία για τα κάτω και μία για τα άνω άκρα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» προσθετικές συσκευές που υποκαθιστούν τα φυσικά άκρα τους.

Το ελληνικό Laddroller

Σε μια άλλη κατηγορία, τα αναπηρικών αμαξιδίων και της κίνησής τους μετ' εμποδίων, θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Laddroller μαζί με άλλες δέκα από διάφορες χώρες. Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, που πήρε μέρος και στους τελευταίους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες 4Χ4, παρέχει διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Το Laddroller παρουσιάστηκε στη φετινή ΔΕΘ, ενώ φέτος τον Ιούνιο είχε μπει στην τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ και προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.

Ήδη βρίσκονται σε σχετικές επαφές, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο από πλευράς χρηστών, όσο και άλλων ενδιαφερομένων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το επόμενο Cybathlon, επταήμερο πλέον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Τόκιο το 2020, ώστε να συμπέσει με τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες και έτσι να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα διεθνώς. Προγραμματίζεται να προστεθούν νέες δοκιμασίες (π.χ. για άτομα με μειωμένη όραση), καθώς και να διεξαχθούν ορισμένα αγωνίσματα σε ανοικτό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ