TECH

Διαψεύδει η Yahoo! τα περί σκαναρίσματος των email των χρηστών της

Διαψεύδει η Yahoo! τα περί σκαναρίσματος των email των χρηστών της
REUTERS - Denis Balibouse

Ψευδές χαρακτήρισε η Yahoo! το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποκάλυπτε ότι ο αμερικανικός κολοσσός επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να "σαρώσουν" το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών της.

«Ερμηνεύουμε με τον πλέον περιοριστικό τρόπο κάθε αίτημα της κυβέρνησης να λάβει στοιχεία των χρηστών, προκειμένου να περιορίσουμε τις αποκαλύψεις», επισημαίνει η Yahoo! σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «Το σκανάρισμα των mail, όπως περιγράφεται στο άρθρο δεν γίνεται από το σύστημά μας».

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλούταν στο άρθρο του ως πηγές πρώην εργαζόμενους στη Yahoo!, η εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo δημιούργησε μυστικά πέρυσι ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού για να ερευνήσει όλα τα εισερχόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα (email) των πελατών της για συγκεκριμένες πληροφορίες που ζητήθηκαν από αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σημειώνεται ακόμα πως ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε ζητήσει από τη Yahoo! να αναζητήσει μια ψηφιακή «υπογραφή» στα mail των χρηστών της στο πλαίσιο μιας έρευνας για μια οντότητα που χρηματοδοτούνταν από ένα κράτος και συνδεόταν με επιθέσεις.

Η Yahoo! συμμορφώθηκε στο αίτημα και για το λόγο αυτό τροποποίησε το λογισμικό που χρησιμοποιούσε για να κατηγοριοποιεί τα μηνύματα spam και τα μηνύματα που περιέχουν παιδική πορνογραφία, αλλά και να σκανάρει συστηματικά όλα τα μηνύματα των χρηστών της.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδήμονες παρακολουθήσεων, αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση μιας αμερικανικής εταιρίας του διαδικτύου η οποία συγκατατίθεται στο αίτημα μιας υπηρεσίας κατασκοπείας να διερευνήσει όλα τα εισερχόμενα μηνύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ