TECH

Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ: Ο σταρ που θέλει να αλλάξει το Διαδίκτυο

Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ: Ο σταρ που θέλει να αλλάξει το Διαδίκτυο

Αναμφίβολα, ο ρόλος του Σνόουντεν στη νέα ταινία του Όλιβερ Στόουν τον έφερε στο απώγειο της κινηματογραφικής του καριέρας.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ αποδεικνύεται και μία εβληματική προσωπικότητα για το Διαδίκτυο και η τελευταία του παρουσίαση, πριν από λίγες ημέρες, στην κεντρική σκήνη του τεχνολογικού συνεδρίου, Web Summit, στη Λισαβόνα, το Νταβός των geeks όπως το αποκαλούν, είχε έναν και μοναδικό στόχο: να αλλάξει τα δεδομένα στην ίδια τη φιλοσοφία με την οποία έχει δομηθεί η αρχιτεκτονική του Διαδικτύου.

Ο Λέβιτ φαίνεται έτοιμος να αποκτήσει μεγαλύτερη «διαδικτυακή φήμη» ακόμη και από τον ίδιο τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Η πρόταση την οποία παρουσίασε μπροστά σε 15.000 θεατές, στο MEO Arena, βασίζεται στο ψηφιακό δημιούργημά του, το Hit Record και, όπως είπε ο ίδιος, στηρίζεται στη συνδημιουργία και την αναλογική οικονομική αμοιβή.

Στην ομιλία του ο Λέβιτ τόνισε ότι «το Διαδίκτυο στηρίζεται σήμερα σε αυτό που αποκαλώ οι τρεις πυλώνες του Διαδικτύου: το πλήθος, η κουλτούρα του δωρεάν και η κοινωνικοποίηση». Στη θέση αυτών, ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ υποστηρίζει ότι πρέπει να τοποθετηθούν η κοινότητα, η αναλογική ανταμοιβή και η συνεργασία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, «αν κάποιος έχει μία καλή ιδέα, τότε ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτήν. Και μάλιστα με τρόπους που το πρώτο πρόσωπο μπορεί να μην είχε σκεφτεί. Γιατί όλοι δουλεύουν μαζί. Και όταν ολοκληρώνουμε ένα έργο στο Hit Record δεν είναι απλά μία νικήτρια συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό. Όλες οι ολοκληρωμένες δουλειές μας έχουν αγγιχθεί από πολλούς συμμετέχοντες. Όλοι στην ίδια ομάδα, μέλη μίας κοινότητας.»

Απαντώντας στις ερωτήσεις του CNN Greece, ο Tζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ τόνισε ότι η ιδέα του Hit Record «βασίζεται στη συνεργασία και όχι στην γενική αρχή που έχει το crowdsourcing, δηλαδή να διαγωνιζόνται ο ένας εναντίον του άλλου για ένα σκοπό. Στόχος μας είναι να δημοσιεύονται τα τελικά προϊόντα, στα οποία ο καθένας έχει τη δική του μικρή συμμετοχή». Μιλώντας για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και την ψηφιακή επανάσταση ο διάσημος ηθοποιός ανέφερε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα. «Είμαστε η πρώτη γενιά και αντιμετωπίζουμε το Διαδίκτυο όπως την τηλεόραση και τον Τύπο. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι θα κάνει η επόμενη γενιά με τις δυνατότητες που τους δίνει το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες. θεωρώ ότι το Hit Record TV είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Αμερικανός ηθοποιός τόνισε ότι ακόμη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνει το μέσο. Για να στηρίξει το επιχείρημά του αναφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, όταν έκανε η γραφή την εμφάνισή της. «Εκείνοι που αντιδρούσαν υποστήριζαν ότι θα φυλακίσει τα μυαλά των ανθρώπων». Τέλος, ο κ Λέβιτ αποκάλυψε ότι το δημιούργημά του ξεκίνησε σε μία περίοδο, κατά την οποία η καριέρα του είχε πέσει σε τέλμα και δεν του έδιναν ρόλους. «Ήθελα να μπορώ να δημιουργώ πράγματα όταν εγώ το επιθυμώ. Ήταν μία περίοδος κατά την οποία υπέφερα, όμως αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διάσημος ηθοποιός στο σχετικό δυκτιακό τόπο, «το Hit Record είναι μία εταιρεία παραγωγής. Δημιουργούμε όλα τα είδη της τέχνης σε πολλές πλατφόρμες, παίζουμε μικρά φιλμ σε φεστιβάλ, δημοσιεύουμε βιβλία, δίσκους, δημιουργούμε τηλεοπτικές εκπομπές. Και το site μας, καθώς και η εφαρμογή μας στο κινητό, επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να συνεισφέρει σε αυτές τις παραγωγές. Και, ναι, όποτε μία παραγωγή μας αποφέρει χρήματα, όποιος συμμετείχε, αποζημιώνεται δίκαια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ