TECH

Αυτός είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου και ανήκει στην Κίνα

Αυτός είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου και ανήκει στην Κίνα
Twitter

Η Κίνα πρωτοπορεί και στους υπερυπολογιστές. Για άλλη μια χρονιά η ασιατική χώρα κατέχει τις δυο θέσεις πρώτες στον κατάλογο με των 500 ταχύτερων υπερυπολογιστών στον κόσμο.

Πρόκειται για το Sunway TaihuLight, σε μια βαθμολόγηση Linpack των 93 petaflops, και το Tianhe-2 των 34 petaflops. Οι γιγάντιοι υπερυπολογιστές είναι τοποθετημένοι στο Εθνικό κέντρο υπερυπολογιστών στην πόλη της Wuxi στην ανατολική επαρχία Jiangsu.

Ο Sunway TaihuLight κέρδισε τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή του κόσμου, τον περασμένο Ιούνιο, όταν έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Μετά τις έξι συνεχόμενες νίκες από τον Tianhe-2 τα έξι τελευταία εξάμηνα, οι κινεζικοί υπερυπολογιστές έχουν κυριαρχήσει στην λίστα επί τέσσερα συναπτά έτη.

Επίσης, τον Ιούνιο, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο συνολικό αριθμό των υπερυπολογιστών. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 165 για τις ΗΠΑ, ενώ της Κίνας αυξήθηκε σε 167.

Σύμφωνα με τον κατάλογο TOP500, η Γερμανία (31), η Ιαπωνία (27), η Γαλλία (20) και το Ηνωμένο Βασίλειο (13) ήταν επίσης σε καλό δρόμο.

Η συνολική απόδοση όλων των 500 υπολογιστών στον κατάλογο προσθέτει μέχρι και 672 petaflops, που είναι 60% από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ήταν 566 petaflops.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ