TECH

Νέες Τεχνολογίες: Το μέλλον, μέσα από τις τάσεις της εικονικής πραγματικότητας

Νέες Τεχνολογίες: Το μέλλον, μέσα από τις τάσεις της εικονικής πραγματικότητας
QUIVR

Μετά από τρία χρόνια, θα είναι αδύνατον να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και φυσικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τις δέκα κυρίαρχες καταναλωτικές τάσεις για το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον. Στις τάσεις των επόμενων χρόνων συμπεριλαμβάνονται ένας σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης ως διευθυντής επιχείρησης, ένα smartphone που ξέρει τις συνήθειές σου και θα κινείται μόνο του, ένα αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο και γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι 10 τάσεις για το 2017 και τα επόμενα χρόνια:

1. Τεχνητή Νοημοσύνη παντού: Το 35% των προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου θα ήθελαν έναν σύμβουλο τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους, ενώ ένας στους τέσσερις θα ήθελε έναν σύμβουλο τεχνητής νοημοσύνης ως διευθυντή. Ταυτόχρονα, οι μισοί περίπου ερωτώμενοι ανησυχούν ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους από ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.

2. Στο ρυθμό του Internet of Things (IoT): Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες εφαρμογές όλο και περισσότερο, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση τεχνολογιών ΙοΤ. Οι δύο στους πέντε πιστεύουν ότι οι συσκευές τύπου smartphone θα μάθουν τις συνήθειές τους και θα εκτελούν αυτομάτως διάφορες ενέργειες για λογαριασμό τους.

3. Οι πεζοί οδηγούν τα Αυτόνομα Αυτοκίνητα: Στο μέλλον, είναι πιθανό τα αυτοκίνητα να μην έχουν οδηγούς. Ένας στους τέσσερις πεζούς θα αισθανόταν μεγαλύτερη ασφάλεια διασχίζοντας τον δρόμο αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν αυτόνομα (χωρίς οδηγό), ενώ το 65% θα προτιμούσε να διαθέτει αυτόνομο αυτοκίνητο.

4. Συγχωνευμένη Πραγματικότητα: Σχεδόν τέσσερις στους πέντε χρήστες εικονικής πραγματικότητας (VR) πιστεύουν ότι σε τρία μόλις χρόνια θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε την εικονική πραγματικότητα από την φυσική πραγματικότητα. Οι μισοί από τους ερωτώμενους ενδιαφέρονται ήδη για γάντια ή παπούτσια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα.

5. Μη Συγχρονισμένα Σώματα: Καθώς τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα γίνονται πραγματικότητα, θα αυξηθούν τα προβλήματα ναυτίας, και τρεις στους δέκα προβλέπουν ότι θα χρειαστούν κατάλληλα χάπια. Ένας στους τρεις θέλει να παίρνει χάπια για τη ναυτία όταν χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

6. Το Παράδοξο της Ασφάλειας κατά τη χρήση Ευφυών Συσκευών: Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ήδη συναγερμούς έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες εντοπισμού (tracking) ή ειδοποιήσεις στο smartphone τους. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που αναφέρουν ότι χάρη στο smartphone τους νιώθουν πιο ασφαλείς, τρεις στους πέντε δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο επειδή ακριβώς βασίζονται στο κινητό τους.

7. Κοινωνικά Στεγανά: Ένας στους τρεις δηλώνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την κύρια πηγή απ' όπου μαθαίνουν τα νέα της ημέρας. Και πάνω από ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι εκτιμούν τη γνώμη των ατόμων που περιλαμβάνονται στις επαφές τους περισσότερο από τις απόψεις των πολιτικών.

8. Επαυξημένη Ατομική Πραγματικότητα: Πάνω από τους μισούς θα ήθελαν να χρησιμοποιούν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε να έχουν περισσότερο φωτισμό σε σκοτεινά μέρη και να εντοπίζουν τους κινδύνους. Πάνω από ένας στους τρεις θα ήθελαν να μπορούν να επεξεργαστούν και να αφαιρέσουν διάφορα αντικείμενα στον χώρο τριγύρω τους που τους ενοχλούν.

9. Χάσμα Ιδιωτικότητας: Δύο στους πέντε προχωρημένους χρήστες του διαδικτύου θέλουν να χρησιμοποιούν μόνο κρυπτογραφημένες υπηρεσίες, ωστόσο οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Σχεδόν οι μισοί θα ήθελαν να απολαμβάνουν έναν εύλογο βαθμό ιδιωτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ πάνω από ένας στους τρεις πιστεύουν ότι δεν υφίσταται πλέον ιδιωτικότητα.

10. Μεγάλες Εταιρείες Τεχνολογίας για Όλους: Πάνω από δύο στους πέντε προχωρημένους χρήστες του διαδικτύου θα ήθελαν να προμηθεύονται όλα τους τα προϊόντα από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της πληροφορικής. Μεταξύ αυτών, οι τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε μόλις χρόνια από τώρα.

Σχετικά με την άνοδο της εικονικής πραγματικότητας, ο Michael Bjorn, Head of Research, Ericsson ConsumerLab, δηλώνει:

«Πέρα από την έκφραση "σε πραγματικό χρόνο", πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε πλέον για "χρόνο πραγματικότητας". Ουσιαστικά, αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο προσωπικό και υποκειμενικό. Οι καταναλωτές όχι μόνο φροντίζουν να περιστοιχίζονται στα κοινωνικά δίκτυα από άτομα που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτούς, αλλά αρχίζουν και να εξατομικεύουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον κόσμο μέσω τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας».

«Οι καταναλωτές θέλουν επίσης το μέλλον να παραμείνει πλήρως κινητό, το οποίο σημαίνει ότι αναμένεται ραγδαία άνοδος της ζήτησης για άμεση και γρήγορη συνδεσιμότητα, με εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας. Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος πραγματικότητας σημαίνει ότι ήρθε η ώρα των δικτύων 5G».

Τα ευρήματα της έκθεσης των 10 Κυρίαρχων Καταναλωτικών Τάσεων για το 2017 βασίζονται στις παγκόσμιες ερευνητικές δραστηριότητες του Ericsson ConsumerLab για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και σε δεδομένα από μια online έρευνα προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου σε 14 μεγάλες πόλεις από όλο τον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Αν και η εν λόγω μελέτη αντιπροσωπεύει μόνο 27 εκατομμύρια χρηστών, πρόκειται για άτομα που έχουν υιοθετήσει από πολύ νωρίς τις νέες τεχνολογίες, οπότε είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του προφίλ τους για την εξερεύνηση των μελλοντικών τάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ