TECH

Εξελιγμένο «απορριμματοφόρο» τα βάζει με τα διαστημικά σκουπίδια (Vid)

Εξελιγμένο «απορριμματοφόρο» τα βάζει με τα διαστημικά σκουπίδια (Vid)
Twitter

Ιαπωνικό σκάφος ανεφοδιασμού που εκτοξεύτηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέρει ένα εξελιγμένο συλλέκτη «διαστημικών σκουπιδιών».

 

Το Kounotori 6, είναι ένα μαστίγιο μήκους 700 μέτρων που έχει κατασκευαστεί από λεπτά σύρματα αλουμινίου και χάλυβα. Το εξάρτημα αυτό μπορεί να αλλάξει την τροχιά ενός αντικειμένου και προορίζεται για να αφαιρέσει τα συντρίμμια που είναι σε τροχιά.

Είναι σχεδιασμένο να συνδέεται στη μία άκρη του με ογκώδη διαστημικά σκουπίδια και να τα επιβραδύνει χάρη στην αλληλεπίδραση των αγώγιμων συρμάτων με το γήινο μαγνητικό πεδίο. Το σκουπίδι πέφτει έτσι σε όλο και πιο χαμηλή τροχιά μέχρι να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

«Αυτή τη φορά το μαστίγιο έχει μήκος 700 μέτρα, για να μπορεί όμως να επιβραδύνει μεγάλα διαστημικά σκουπίδια θα πρέπει να μακρύνει στα 5 με 10 χιλιάδες μέτρα» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κατσούγια Σουζούκι, μηχανικός της εταιρείας Nitto Seimo, η οποία έχει εμπειρία 106 ετών στην κατασκευή διχτυών. «Το μαστίγιο βασίστηκε σε δική μας τεχνολογία πλέξης, ήταν όμως πολύ δύσκολο να πλέξουμε αυτά τα πολύ λεπτά νήματα» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ