TECH

Methbot: online ρωσική απάτη αξίας 180.000.000 δολαρίων

Methbot: online ρωσική απάτη αξίας 180.000.000 δολαρίων

Μία νέα ψηφιακή απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων, έχουν στήσει και «τρέχουν» Ρώσοι χάκερς: πουλάνε πραγματικές διαφημίσεις σε ψεύτικους χρήστες.

Μέχρι στιγμής, η απάτη έχει αποφέρει στους κυβερνοεγκληματίες 180.000.000 δολάρια τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανία της online διαφήμισης, σύμφωνα με ερευνητές. Τα «methbot» αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην διαρκώς επεκτεινόμενη αλυσίδα της online εξαπάτησης. «Πρόκειται για μία πολύ προχωρημένη ψηφιακή απάτη σε πρωτοφανή έκταση», δήλωσε στο CNN ο Eddie Schwartz, COO της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας, White Ops, της οποίας οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τους δημιουργούς των Methbot σε ρωσικό έδαφος.

Ουσιαστικά, το δίκτυο «πουλάει και καταναλώνει» τις ακριβές βίντεο-διαφημίσεις, τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να δουν οι επισκέπτες μεγάλων sites. Έχει δημιουργήσει περισσότερες από 250.000 «πλαστές» σελίδες, τις οποίες, στην πραγματικότητα, δεν επισκέπτεται κανένας, παρά μόνο οι εικονικοί χρήστες, τους οποίους οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Η White Ops ανακάλυψε το δίκτυο εξαπάτησης τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μπορεί να «βγάζει» μέχρι και 5.000.000 δολάρια ημερησίως, παράγοντας 300.000.000 εικονικές βίντεο-θεάσεις. Αποκτώντας περισσότερες από 500.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τις έστησαν έτσι ώστε να φαίνονται ότι είναι «άνθρωποι» που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Έφτιαξαν για τους υποτιθέμενους χρήστες μέχρι και εικονικά προφίλ στο Facebook.

Οι χάκερς κατάφεραν να εξαπατήσουν τις διαφημιστικές εταιρείες με λογισμικό που δημιούργησαν και το οποίο μιμείται τις διαδικτυακές λειτουργίες ενός ανθρώπου, την ώρα που σερφάρει μέσω Chrome σε Macbook, χωρίς να βρίσκεται κανείς στην... καρέκλα του υπολογιστή.

Όπως τόνισε στο CNN ο CEO της White Ops, Michael Tiffany, «το Methbot είναι ένα εξαιρετικό ομοίωμα ενός πραγματικού browser και το οποίο γινόταν διαρκώς καλύτερο. Πρόκειται για μία κλοπή τόσο καλοστημένη, που δεν φαίνεται να λείπει τίποτα».

Russian 'methbot' fraud steals $180 million in online ads

ΔΗΜΟΦΙΛΗ