TECH

Facebook: Περισσότερα φέτος τα αιτήματα άρσης απορρήτου

Facebook: Περισσότερα φέτος τα αιτήματα άρσης απορρήτου
REUTERS/DADO RUVIC

Περίπου 60.000 αιτήματα άρσης απορρήτου δέχτηκε το Facebook από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την έκθεση διαφάνειας, σύμφωνα με τα οποία, τα αιτήματα ήταν κατά 27% περισσότερα, δηλαδή 59.229 αντί 46.710 του προηγούμενου εξαμήνου (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2015).

Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 83% τα αιτήματα που δέχτηκε για να «κατέβει» μια ανάρτηση που θεωρείτο παράνομη και συγκεκριμένα, από τις 53.829 σε 9.633.

Από το σύνολο των αιτημάτων άρσης απορρήτου, 3.016 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «επείγουσες», δηλαδή αφορούσαν ζητήματα «άμεσου κινδύνου, σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου».

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ζητήθηκαν δεδομένα για 398 χρήστες, σε 326 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκε έστω και σε ένα μέρος τους, το 72,08%. Από τα αιτήματα αυτά «επείγοντα» χαρακτηρίστηκαν τα 84 και αυτά ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 86,90%.

«Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας», δήλωσε Κρις Σοντερμπι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Facebook και υπεύθυνος για την έκθεση. «Η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, και δεν διστάζει να τα αμφισβητήσει, εφόσον στερούνται νομιμότητας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ