TECH

«Φέσι» 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple στην Ιρλανδία

«Φέσι» 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple στην Ιρλανδία
REUTERS/Mike Segar

Το ποσό των 13.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρωστά η Apple στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας για μη καταβολή φόρων.

Όπως αποκαλύπτουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με περσινή απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν κατέλαβε το εν λόγω ποσό στην Ιρλανδία καθώς πλήρωσε μόλις 0,005% φόρο για το έτος του 2014. Είχα λάβει προθεσμία αποπληρωμής, η οποία όμως έληξε στις 3 Ιανουαρίου.

«Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο για την ανάκτηση από την Apple με την πλήρη συνεργασία της εταιρείας και της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτροπή είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που σημειώνουμε. Έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε εις πέρας την απόφαση και έχουμε κάθε πρόθεση να το κάνουμε», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Ο ίδιος ο υπουργός, Μάικλ Νούναν, τόνισε πως ο κολοσσός ζήτησε παράταση για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους, καθώς οι τέσσερις μήνες που του είχαν δοθεί δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος του χρέους τους.

Η τελική απόφαση για το θέμα ωστόσο φαίνεται πως θα παρθεί από τα δικαστήρια καθώς Apple και Ιρλανδία σκοπεύουν να βρεθούν εκεί για την εκδίκαση της απόφασης της Ε.Ε. Η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερα με πέντε χρόνια.

Σχολιάζοντας την απόφαση του 2016 ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ έκανε λόγο για «πολιτική χαζομάρα» που δεν έχει νομική η πραγματική βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ