TECH

Μετά τη Μελάνια Τραμπ και η Wikipedia «καρφώνει» τη Daily Mail

Μετά τη Μελάνια Τραμπ και η Wikipedia «καρφώνει» τη Daily Mail

Σε μία προσπάθεια ξεκαθαρίσματος της σωστής ειδησεογραφίας οι αγγλόφωνοι συντάκτες της ελεύθερης, διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia αποφάσισαν να μην επικαλούνται πλέον την εφημερίδα Daily Mail ως πηγή για τα άρθρά τους κρίνοντας ότι η βρετανική ταμπλόιντ είναι υπερβολικά "αναξιόπιστη".

Η σπάνια αυτή απόφαση αφορά τόσο την έντυπη όσο και τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας που είναι εξαιρετικά δημοφιλής -δέχεται 24,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα.

"Οι συντάκτες της αγγλόφωνης Wikipedia αποφάσισαν ομόφωνα ότι η Daily Mail είναι γενικά ελάχιστα αξιόπιστη για αυτό η χρήση της ως πηγής θα πρέπει να γίνεται με γενικό τρόπο" εξήγησε η Wikimedia, το ίδρυμα που διαχειρίζεται τη Wikipedia, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η κοινότητα των συντακτών με αφορμή ένα αίτημα που έθεσε ένας από αυτούς τον Ιανουάριο, εξέφρασε τη λύπη της για "την ανεπαρκή επαλήθευση των γεγονότων" από τους δημοσιογράφους της Daily Mail.

Η εγκυκλοπαίδεια εξηγεί στον ιστότοπό της ότι τα λήμματα θα πρέπει "να βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές" και να μην γράφονται κείμενα για συγκεκριμένα θέματα αν οι πηγές αυτές δεν υπάρχουν.

WIKIPEDIA REUTERS

Τα πιο ακραία tabloid έντυπα όπως ο National Enquirer (εβδομαδιαία αμερικανική εφημερίδα) δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται γιατί τα περισσότερα άρθρα τους είναι λανθασμένα" συνεχίζει η Wikipedia.

REUTERS

Οι σελίδες της αγγλόφωνης Wikipedia περιλαμβάνουν "χιλιάδες παραπομπές στη Daily Mail" και για τον λόγο αυτό οι συντάκτες καλούν εθελοντές "να επαληθεύσουν, να καταργήσουν ή να αντικαταστήσουν" τις πληροφορίες που προήλθαν από την εφημερίδα.

Αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση ενάντια στη δημοσιογραφία της Daily Mail. H Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Mελάνια Τραμπ αποφάσισε να προσφύγει στις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης εναντίον της εφημερίδας που έγραψε ότι τη δεκαετία του 1990 εργαζόταν ως "συνοδός κυρίων" ζητώντας αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

MELANIA DAILY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ