TECH

Λειτουργικό σύστημα από την Kaspersky Lab

Λειτουργικό σύστημα από την Kaspersky Lab

Δικό της λειτουργικό σύστημα παρουσιάζει η Kaspersky, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας, «το KasperskyOS μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες παράνομης λειτουργικότητας και έτσι μετριάζει τον κίνδυνο ψηφιακών επιθέσεων. Οι βασικές εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος είναι ειδικά προσαρμορμοσμένες στις ανάγκες των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στις ανάγκες των υποδομών».

Όπως αναφέρει ο Andrey Doukhvalov, Chief Security Architect της Kaspersky Lab, «η ιδέα πίσω από το KasperskyOS εμφανίστηκε πριν από 15 χρόνια, όταν μια μικρή ομάδα ειδικών συζήτησε μια προσέγγιση που θα καθιστούσε αδύνατη την εκτέλεση μη καταγεγραμμένης λειτουργικότητας. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στο περιβάλλον ενός συμβατικού λειτουργικού συστήματος, γενικής χρήσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα που ακολουθεί τους καθολικά υιοθετημένους κανόνες της ασφαλούς ανάπτυξης, αλλά εισάγει επίσης πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας το όχι μόνο ασφαλές, αλλά και σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί σε εφαρμογές όπου το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η προστασία».

Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, σχολιάζει: «Το λειτουργικό μας σύστημα ξεκίνησε όταν ακόμα οι ιοί ήταν το πιο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο - πολύ πριν προκύψουν πολύπλοκες επιθέσεις σε βιομηχανικά συστήματα και πολύ πριν κάθε πτυχή της ζωής μας αρχίσει να εξαρτάται εντελώς από τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τότε, η έννοια της «ασφάλειας χωρίς όρια» σίγουρα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη του αυξανόμενου IT πληθυσμού. Καταλάβαμε από την αρχή ότι ο σχεδιασμός του δικού μας λειτουργικού συστήματος θα είναι μια τεράστια επιχείρηση - ένα έργο που θα απαιτούσε τεράστιους πόρους για πολλά χρόνια πριν γίνει δυνατό να διατεθεί στην αγορά. Σήμερα βλέπουμε σαφή ζήτηση για ενισχυμένη ασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές, τηλεπικοινωνίες και στον τομέα των χρηματοοικονομικών, όπως επίσης και για καταναλωτικές, αλλά και για βιομηχανικές συσκευές IoT. Στην αρχή, ήταν μια επικίνδυνη επένδυση που κανένας άλλος προμηθευτής ασφάλειας δεν είχε το θάρρος να πραγματοποιήσει. Αλλά σήμερα, χάρη στις προσπάθειές μας, έχουμε ένα προϊόν που παρέχει το μέγιστο δυνατό επίπεδο «ανοσίας» απέναντι στις ψηφιακές επιθέσεις - ένα προϊόν που βασίζεται σε αρχές που μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα».

Το KasperskyOS δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης. Απευθύνεται σε τρεις βασικούς κλάδους: τις τηλεπικοινωνίες, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία. Επιπλέον, η Kaspersky Lab αναπτύσσει επίσης πακέτα ανάπτυξης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (ασφάλεια τερματικών POS και thin client PS) και την ενίσχυση της ασφάλειας των κρίσιμων λειτουργιών για τα συστήματα γενικής χρήσης με βάση το Linux και τα τερματικά σημεία ειδικότερα. Η ευκολία εγκατάστασης επιτυγχάνεται με τρία πακέτα που εφαρμόζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του KasperskyOS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ