TECH

Τέλος το roaming από τις 15 Ιουνίου

Τέλος το roaming από τις 15 Ιουνίου
@Facebook/European Commission

Η 15η Ιουνίου θα είναι σημαντικότατη μέρα για όσους ταξιδεύουν συχνά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς καταργούνται οριστικά τα τέλη περιαγωγής (roaming). Οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην Ε.Ε. χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων). 

Οι Ευρωπαίοι θα χρεώνονται σε εγχώριες τιμές όταν καλούν, στέλνουν SMS ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θα αξιοποιούν για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είναι συνδρομητές.

Αν και δεν θα υπάρχουν χρονικά όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του κινητού ή στην κατανάλωση όγκου δεδομένων, θα προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της περιαγωγής από τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα προστασίας, ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.

Έτσι, αν κάποιος συνδρομητής είναι κάτοικος Αθήνας και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα SIM που έχει αγοραστεί στη Σόφια, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στη Βουλγαρία, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη.

Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα καλεί τον συνδρομητή της για εξηγήσεις. Εφόσον οι εξηγήσεις αυτές δεν θα κρίνονται επαρκείς, η εταιρεία θα μπορεί να του επιβάλλει μεγαλύτερες χρεώσεις στο μέλλον.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την περιαγωγή θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό που θα αποτρέπει τη χρήση μιας κάρτας SIM με φθηνότερη χρέωση από μια άλλη χώρα της ΕΕ, στερώντας έτσι έσοδα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη χώρα μόνιμης διαμονής του συνδρομητή.

Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεώνονται να προειδοποιούν τους συνδρομητές τους, προτού προβούν σε οποιεσδήποτε πρόσθετες κυρώσεις-χρεώσεις.

Μερικά από τα κριτήρια που θα δείχνουν εάν θα επιτρέπεται να επιβληθούν πρόσθετες χρεώσεις ανά κλήση, SMS ή ΜΒ είναι ο όγκος της κίνησης που προκαλείται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εντός και εκτός της χώρας μόνιμης διαμονής, το εάν μια κάρτα SIM που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για περιαγωγή τώρα παραμένει ανενεργή ή εάν ο χρήστης αλλάζει πολλαπλές κάρτες SIM ενώ περιοδεύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ