TECH

Έρευνα: «Αθώωση» των social media από τις κατηγορίες περί πολιτικής πόλωσης

Έρευνα:  «Αθώωση» των social media από τις κατηγορίες περί πολιτικής πόλωσης
REUTERS/Lucy Nicholson

Νέα αμερικάνικη έρευνα «αθωώνει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτική πόλωση που επικρατεί στις ΗΠΑ και πολλές ακόμη χώρες του κόσμου.

Οι μέχρι τώρα θεωρίες ήθελαν τους χρήστες των social media να παγιδεύονται εντός του μέσου, να επικοινωνούν μόνο με ομοϊδεάτες τους και να αναπαράγουν ειδήσεις, που δεν είναι ειδήσεις, απλά συνωμοσιολογίες.

Πλέον όμως τα μέσα αυτά δικαιώνονται καθώς η έρευνα έδειξε πως η πολιτική πόλωση είναι πιο υπαρκτή όχι στους ανθρώπους 18 έως 40 ετών, αλλά στους πολίτες ηλικίας άνω των 75 ετών, οι οποίοι κάνουν μικρότερη έως καθόλου χρήση του Facebook και των άλλων κοινωνικών μέσων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών Τζέσε Σαπίρο, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «New York Times», ανέλυσαν στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, συσχετίζοντας τη χρήση του διαδικτύου με το βαθμό πολιτικής πόλωσης κάθε ομάδας.

Ο δείκτης των τάσεων πολιτικής πόλωσης που προέκυψε, αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι, ιδίως αυτοί άνω των 75 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση πολιτικής πόλωσης μετά το 1996 (κατά 0,38 μονάδες) σε σχέση με τους ανθρώπους έως 40 ετών (αύξηση πόλωσης μόνο κατά 0,05 μονάδες στο ίδιο διάστημα).

«Είναι πολύ απλοϊκό να πει κανείς ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν τα online μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διότι έτσι δεν μπορεί να εξηγηθεί το ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται τουλάχιστον εξίσου γρήγορα μεταξύ των ηλικιωμένων, όσο και μεταξύ των νεότερων», δήλωσε ο Τζ. Σαπίρο.

«Η γνώμη μου είναι ότι τα ψηφιακά μέσα δικτύωσης δεν είναι ο ένοχος για τις μεγάλης κλίμακας αλλαγές που βλέπουμε, αν και μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο», προσέθεσε. Μια εναλλακτική εξήγηση για τη μεγάλη πολιτική πόλωση, όπως είπε, είναι η εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ