TECH

Το mp3 δεν πέθανε απλά απελευθερώθηκε

Το mp3 δεν πέθανε απλά απελευθερώθηκε
Pixabay

Η απόφαση του γερμανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Fraunhofer να μην ανανεώσει τη μερική ιδιοκτησία της πατέντας του Mp3, έδωσε τροφή στον Τύπο και τα social media να κάνουν λόγο για το θάνατο του μουσικού αρχείου.

Επί της ουσίας, όμως, πρόκειται για την απελευθέρωσή του, κάνοντας ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των προγραμματιστών, οι οποίοι στο παρελθόν ήθελαν να ασχοληθούν με τη βελτίωση του κώδικα συμπίεσης του αρχείου και δεν μπορούσαν.

Αν και έχουν αναπτυχθεί και κατακτήσει, πλέον, την αγορά της μουσικής και του ήχου νέες τεχνολογίες συμπίεσης, το mp3 όχι μόνο παραμένει σημείο αναφοράς για το ευρύ κοινό αλλά χρησιμοποιείται και από τους ίδιους τους χρήστες στην αποθήκευση των δικών τους μουσικών αρχείων.

Η «απόσυρση» του ιδρύματος Fraunhofer, που είχε καταχωρήσει την πατέντα από το 1987, μόνο καλά νέα μπορούν να είναι για το mp3, καθώς αναμένεται να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για αυτό. Επί της ουσίας, σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε την τεχνολογία αυτή, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει τέλη χρήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ