TECH

Στα 7 τρισ. δολάρια το 2050 η αγορά των αυτόνομων οχημάτων

Στα 7 τρισ. δολάρια το 2050 η αγορά των αυτόνομων οχημάτων
NIO

Η εξαφάνιση των οδηγών από το τιμόνι των απανταχού οχημάτων συνθέτει μία νέα αγορά, της οποίας η αξία θα φτάσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2050, σύμφωνα με μελέτη της Intel.

Η «χειραφέτηση» των οχημάτων με τις ευλογίες των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης συνθέτει τα όρια για τη δημιουργία της νέας οικονομίας της μεταφοράς επιβατών και προϊόντων από οχήματα χωρίς οδηγό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Intel και της Strategy Analytics, η αξία αυτής της αγοράς θα βρεθεί στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2050, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνει τον κλάδο κατασκευής των εν λόγω οχημάτων. Αντίθετα, πρόκειται για νέο κλάδο, ο οποίος δημιουργείται και προέρχεται από την έλευση των αυτόνομων οχημάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα «βιομηχανία» θα απελευθερώσει περισσότερες από
250.000.000 ώρες ετησίως για τους πολίτες των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου. Σύμφωνα με τον CEO της Intel, Brian Krzanich, «πριν από μία δεκαετία, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έλευση αυτής της οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίγουμε τόσο νωρίς αυτόν το διάλογο. Για να προκαλέσουμε μία αφύπνιση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν όταν τα αυτοκίνητα αποτελέσουν τις πιο ισχυρές συσκευές παραγωγής και μετάδοσης δεδομένων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αυτόνομα οχήματα δεν θα προκαλέσουν την εξαφάνιση των δημόσιων συγκοινωνιών. Αντίθετα, θα επιφέρουν τη μετάλλαξη και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλάζοντας τα δεδομένα σχετικά με τα πράγματα που θα κάνει κάποιος όταν βρίσκεται, για παράδειγμα σε ένα λεωφορείο ή ένα φέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ