TECH

Οι επιστήμονες είναι κοντά στη λύση του μυστήριο του «Σήματος Wow!»

Οι επιστήμονες είναι κοντά στη λύση του μυστήριο του «Σήματος Wow!»
EPA/RAMON DE LA ROCHA

Στις 15 Αυγούστου 1977, το ραδιοτηλεσκόπιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο «Big Ear» ανίχνευσε κάτι παράξενο.

 

Το ραδιοτηλεσκόπιο χειριζόταν ο αστρονόμος Jerry Ehman, ο οποίος, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής του Οργανισμού SETI, το είχε στρέψει προς την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται το αστρικό σύστημα Χι Τοξότη στον αστερισμό του Τοξότη.

Εκεί εντόπισε για μία και μοναδική φορά στην ανθρώπινη ιστορία μια δυνατή «έκρηξη» ραδιοκυμάτων που είχε διάρκεια περίπου ένα λεπτό.

Στο χαρτί με την καταγραφή του σήματος έγραψε δίπλα με τον γραφικό του χαρακτήρα τη λέξη «Wow!». Από τότε η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει κάτι αντίστοιχο.

Wow signal Big Ear Radio Observatory

Ο Αστροφυσικός Antonio Paris προσέγγισε το μυστήριο του «Σήματος Wow!» και σχημάτισε μια θεωρία που μένει να αποδειχθεί. Το 2016 μαζί με τον συνάδελφό του Evan Davies προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο. Στην έρευνά που έκαναν δεν βρήκαν εξωγήινους, όμως βρήκαν πως η πηγή του σήματος θα μπορούσε να είναι είτε ο κομήτης 266P/Christensen είτε ο κομήτης 335P/Gibbs. Οι δύο αυτοί κομήτες, μέχρι το 2006 ο πρώτος και μέχρι το 2008 ο δεύτερος, ήταν άγνωστοι όμως από την ανακάλυψή τους και έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών.

Και τους δύο κομήτες περιβάλλουν μεγάλα σύννεφα υδρογόνου και τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν το σήμα που εντοπίστηκε το 1977.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ