TECH

ΕΕ: τέλος σε ένα «σφάλμα» της αγοράς η κατάργηση των τελών περιαγωγής

ΕΕ: τέλος σε ένα «σφάλμα» της αγοράς η κατάργηση των τελών περιαγωγής
REUTERS/Christian Hartmann

Χρειάστηκαν 10 χρόνια προσπαθειών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να σταματήσουν να πληρώνουν σημαντικά ποσά, τα οποία έφθαναν μέχρι και του σημείου να χαρακτηρίζονται υπέρογκα, προκειμένου να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο τους και όταν βρίσκονται στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν εκείνου στο οποίου διαμένουν.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πρακτικά το 2007 με τον πρώτο κανονισμό από την πλευρά της ΕΕ για τον εξορθολογισμό των τελών περιαγωγής, δηλαδή των χρεώσεων που υπάρχουν για έναν καταναλωτή όταν βρίσκεται σε άλλη χώρα και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του, για να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου με την οριστική κατάργηση αυτών των τελών και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως να βρίσκονται στη χώρα τους.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πλέον βρισκόμαστε «στο τέλος μια μακράς πορείας που ξεκίνησε το 2006 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της οποίας τα οφέλη, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, έχουν ήδη δει καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, και η σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής που έχουμε βιώσει έως τώρα οφείλεται ακριβώς στις πρωτοβουλίες και πολιτικές που πρότεινε η Επιτροπή, ξεκινώντας το 2007 με το Eurotariff. Με την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής δίνεται οριστικό τέλος σε μια πρακτική χωρίς οικονομική λογική, σε ένα "σφάλμα" της αγοράς. Μεσολάβησαν 10 χρόνια στοχευμένων προσπαθειών ώστε να απελευθερωθούν οι Ευρωπαίοι χρήστες κινητών από το άγχος των τελών περιαγωγής όταν ταξιδεύουν εντός ΕΕ, να μπορούν να επικοινωνούν άνετα, άμεσα, εύκολα και οικονομικά. Πιστεύω ότι το όφελος θα είναι μεγάλο τόσο για τους πολίτες όσο και για τους παρόχους, ωθώντας τους παράλληλα στην προσφορά πιο ανταγωνιστικών προϊόντων».

Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ετών, υπήρξαν, βέβαια, αρκετά παράπονα από την πλευρά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αν και, σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, μεσοπρόθεσμα και αυτοί θα έχουν οφέλη. «Η συγκεκριμένη πολιτική δεν σχεδιάστηκε για να βελτιώσει ή να βλάψει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των εταιρειών αλλά έρχεται να διορθώσει ένα εμφανές πρόβλημα της αγοράς, με αναμφισβήτητο κόστος στην κοινωνία και την συνολική οικονομική ευημερία. Πριν από τη ρύθμιση, και ακόμη και μετά τις διαδοχικές μειώσεις τιμών, οι πολίτες συνέχιζαν να απενεργοποιούν τη δυνατότητα περιαγωγής ... μαζικά μόλις έβγαιναν από τα σύνορα της χώρα τους, καθώς φοβόνταν πιθανό ... φούσκωμα του λογαριασμού τους» επισημαίνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. «Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη χρήση των υπηρεσιών προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των παρόχων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι πάροχοι δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα έξοδα παροχής υπηρεσιών περιαγωγής. Υπάρχει όμως σειρά διασφαλίσεων στους νέους κανόνες, μέσω των οποίων θα προστατευτούν οι πάροχοι από τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις. Και, εν τέλει, όλοι ωφελούνται από μια πιο αποτελεσματική αγορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών» τονίζει ο κ. Καρβούνης.

Το θέμα της προστασίας και των παρόχων από παρασπονδίες των καταναλωτών έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως ο νέος κανονισμός προβλέπει μεν ότι ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί μεν τα λεπτά ομιλίας, τα μηνύματα και τον όγκο δεδομένων που περιλαμβάνει το πακέτο του, αλλά κάνει λόγο και για ορθή χρήση αυτών των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, αν ο καταναλωτής βρίσκεται για συνεχόμενο διάστημα σε άλλη χώρα από αυτή που έχει αποκτήσει την κάρτα SIM (π.χ. 4 μήνες) τότε ο πάροχος του έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει μαζί του και ακόμη και να αλλάξει τη σχέση που υπάρχει. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στο θέμα των δεδομένων έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην υπάρξουν υπερβολές. Έτσι, σε περίπτωση που «τελειώσουν» τα δεδομένα η χρέωση στη συνέχεια δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 7,7 ευρώ ανά GB, ενώ για τα SMS το αντίστοιχο ποσό είναι 1 ευρωλεπτό ανά μήνυμα και για την ομιλία τα 3,2 ευρωλεπτά ανά λεπτό ομιλίας.

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής έχει πάντως και τη πολιτική σημασία της. Αφενός γιατί δημιουργεί την αίσθηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς που αποτελεί και έναν από τους στόχους της ΕΕ αλλά και δείχνει ότι η Κομισιόν τηρεί τις δεσμεύσεις της. «Η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά είναι μία από τις 10 βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ. Σε αυτή εντάσσεται και η μεταρρύθμιση των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες. Η τήρηση και εκπλήρωση της υπόσχεσης για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της, πως είναι μια ΕΕ των πράξεων και όχι μόνο των υποσχέσεων και των θεωριών. Αυτό θέλουν και οι Ευρωπαίοι από εμάς: συγκεκριμένες λύσεις, κοινές αποφάσεις, ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή» τονίζει ο κ. Καρβούνης.

Το παράδειγμα της κατάργησης των τελών περιαγωγής δεν αποκλείεται να αποτελεί την πρώτη περίπτωση και να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις. «Στόχος μας είναι πάντα η διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών και αγαθών μέσα στην Ένωση, όπως ορίζεται από τις Συνθήκες. Δουλεύουμε συνεχώς σε πολλά μέτωπα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε τα κράτη μέλη να καταλήγουν σε συμφωνίες προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτός ήταν και παραμένει ο ρόλος της Επιτροπής, η οποία έχει σαν θεσμικό ρόλο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διαμεσολάβηση ώστε να υλοποιούνται. Πρόσφατα πχ. εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής για την τόνωση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Εκσυγχρονίζουμε τους συμβατικούς κανόνες, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να πραγματοποιούν αγορές διαδικτυακά και οι εταιρείες να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις εθνικές αγορές. Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε τον γεωγραφικό αποκλεισμό. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των δυνατοτήτων που της δίνουν οι Συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να αναζητά, να προτείνει, να προωθεί ρυθμίσεις που όχι μόνο κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά κάνουν πράξη και βίωμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» επισημαίνει ο κ. Καρβούνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ