TECH

H Cisco θέλει να επανεφεύρει την εταιρική δικτύωση

H Cisco θέλει να επανεφεύρει την εταιρική δικτύωση

Ο αριθμός των συσκευών που είναι διασυνδεδεμένος στο Internet ή χρησιμοποιείται σε εταιρικά δίκτυα αυξάνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 εκτιμάται οι νέες συνδέσεις στο Διαδίκτυο θα είναι της τάξεως του 1 εκατ. την ώρα. Παράλληλα, στα εταιρικά δίκτυα -λόγω, μεταξύ άλλων, και της «έκρηξης» στις νέες διασυνδεδεμένες συσκευές- έχει αυξηθεί σημαντικά η πολυπλοκότητα, δημιουργώντας πολλούς «πονοκεφάλους» στους διαχειριστές τους. Και την ίδια στιγμή, οι απειλές για τα πληροφοριακά συστήματα αυξάνονται με αποτέλεσμα η κυβερνοασφάλεια να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων.

«Έχουμε έναν διαφορετικό κόσμο και αυτό απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τον τομέα της δικτύωσης» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Τσακ Ρόμπινς, του διευθύνοντος συμβούλου της Cisco, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο της εταιρικής δικτύωσης και γενικότερο στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο πλαίσιο του φετινού Cisco Live!, το οποίο πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στο Λας Βέγκας. Και στην προσπάθεια αυτή δείχνει να έχει την υποστήριξη τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην σκηνή του Mandalay Bay Convention Center ανέβηκε ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, προκειμένου να μιλήσει με τον κ. Ρόμπινς για τη συνεργασία των δύο εταιρειών στο χώρο της εταιρικής δικτύωσης.

Το Cisco Live! είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας με περισσότερους από 28.000 συμμετέχοντες. Και στο φετινό Live! ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει ότι θέλει να «επαναφεύρει» την εταιρική δικτύωση (enterprise networking). Στο φετινό Cisco Live! τα πάντα επικεντρώνονται στο αποκαλούμενο intuitive network (σ.σ. η μετάφραση στα ελληνικά θα ήταν το διαισθητικό δίκτυο, ένας όρος που δεν καλύπτει πλήρως αυτό που προσπαθεί να προωθήσει η Cisco). Όπως τόνισε και ο κ. Ρόμπινς, η νέα «πλατφόρμα» της Cisco δημιουργεί ένα εταιρικό δίκτυο, το οποίο είναι αρκετά πιο «έξυπνο» ώστε να προσαρμόζεται διαρκώς και αυτοματοποιημένα στις συνθήκες που διαμορφώνονται, λαμβάνοντας διαρκώς υπόψιν τα δεδομένα που παράγονται και δημιουργούνται μέσα σε μία επιχείρηση. «Στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε την πολυπλοκότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco κατά τη διάρκεια της παρουσίαση που έκανε.

IMG_20170626_100640.jpg

Η αφαίρεση της πολυπλοκότητας και η απλοποίηση των διαδικασιών είναι δύο από τα στοιχήματα της Cisco με την προώθηση του intuitive network, το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο το αποκαλούμενο DNA Center, μία λύση λογισμικού που ουσιαστικά λειτουργεί ως το κέντρο ελέγχου της πλατφόρμας. Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η νέα προσέγγιση της Cisco δίνει τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση να αναπτύσσει πιο εύκολα νέες υπηρεσίες και προϊόντα που να «τρέχουν» πάνω στο καινούριο εταιρικό δίκτυο. Ουσιαστικά, οι μηχανικοί πληροφορικής καλούνται να μετατραπούν και σε προγραμματιστές, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο προσέγγισης της εταιρικής δικτύωσης. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό που παρατηρείται πλέον είναι ότι το δίκτυο συναντά τις εφαρμογές και επιπλέον το δίκτυο μπορεί πλέον να προγραμματιστεί πλήρως, το αποκαλούμενο και programmable network. Και ο νέος όρος που κυκλοφορεί είναι οι δημιουργοί εφαρμογών για το δίκτυο (network developers).

Σημειωτέον δε πως αν και υπάρχουν νέα μηχανήματα που ακολουθούν εξαρχής τη νέα προσέγγιση, όπως το Catalyst 9000, η λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα υπάρχοντα μηχανήματα της Cisco, καθώς η τελευταία θέλει να απευθυνθεί σε όλα τα στρώματα της αγοράς με τη νέα της προσέγγιση.

Έμφαση στην ασφάλεια

Ο τομέας πάντως που η Cisco αλλά και γενικότερα οι τεχνολογικές εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός της ασφάλειας. Η νέα προσέγγιση της Cisco έχει την ασφάλεια στο επίκεντρο της και δεν είναι τυχαίο ότι ακούσαμε αρκετές φορές τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας να τονίζουν ότι το δίκτυο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία μίας επιχείρησης από τις κυβερνοαπειλές.

Η Cisco υποστηρίζει πως η δική της προσέγγιση που βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων και στις προβλέψεις συμπεριφορών έχει ως αποτέλεσμα πολύ καλύτερο επίπεδο ασφάλειας, άποψη με την οποία δείχνει να συμφωνεί και η Apple. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στην παρέμβαση του ο κ. Κουκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η συνεργασία των δύο έχει ως αποτέλεσμα το πιο «ασφαλές» δίδυμο στο χώρο της εταιρικής δικτύωσης, δεδομένου ότι το iOS, σύμφωνα με την Apple, είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα.

IMG_20170626_111440.jpg

Η συνεργασία της Cisco με την Apple αφορά προς το παρόν τον τομέα της ασφάλειας στα εταιρικά δίκτυα αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ανέφεραν στελέχη της Cisco, μία άλλη περιοχή είναι η πιο εύκολη «ένταξη» συσκευών της Apple σε ένα εταιρικό δίκτυο, αν και κάτι αντίστοιχο μπορούμε να δούμε και με άλλους κατασκευαστές. Επίσης, η συνεργασία προσφέρει τη δυνατότητα στους διαχειριστές του δικτύου να μπορούν εύκολα να δίνουν «προτεραιότητα» σε εφαρμογές κρίσιμης σημασίας, τις οποίες και επιλέγουν αυτοί. Γενικότερα, άλλωστε η Apple δείχνει τα τελευταία χρόνια ότι θέλει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο χώρο των πληροφοριακών υποδομών που χρησιμοποιούν από επιχειρήσεις.

35516636466_cc7d9707a1_k.jpg

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Ρόμπινς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας της Cisco με την Apple. «Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, είμαστε δύο ώρες με τον Τιμ Κουκ και συζητήσαμε διάφορα πράγματα» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ