TECH

Μπήκε σε τροχιά ο Hellas Sat 3 (vid)

Μπήκε σε τροχιά ο Hellas Sat 3 (vid)

Μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Hellas Sat 3 πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ελιγμοί για να τοποθετηθεί ο δορυφόρος σε γεωστατική τροχιά. Το πρωί άνοιξαν επιτυχώς όλοι οι ηλιοσυλλέκτες του δορυφόρου και τα κεραιοσυστήματα. Η THΑLES ALENIA SPACE (κατασκευάστρια εταιρεία), μετά την ολοκλήρωση των ελιγμών, παρέδωσε τον έλεγχο του δορυφόρου στη Hellas Sat και από σήμερα αυτός βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο από τα κέντρα ελέγχου που έχει η εταιρεία στο Κορωπί Αττικής και την Κοφίνου Κύπρου. Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες εργασίας. 'Εχει ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ θα κινείται στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο HELLAS SAT σταθεροποιήθηκε στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.

Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών, που υπερίπτανται της επικράτειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επεκταθούν οι εργασίες της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες Ku.

Επίσης, ο Hellas Sat 3 διαθέτει έναν αναμεταδότη στη ζώνη Ka και το σύστημα επικοινωνίας με επίγειους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και αεροπλάνων μέσω του συγκεκριμένου δορυφόρου στη ζώνη συχνοτήτων S/Ka.

Ο Inmarsat (International Maritime Satellite Organization) είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος προσφέρει παγκόσμιες δορυφορικές επικοινωνίες με έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, αποτελείται από 86 κράτη-μέλη.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ