TECH

Dart: Το νέο «όπλο» της NASA ενάντια στους αστεροειδείς (vid)

Dart: Το νέο «όπλο» της NASA ενάντια στους αστεροειδείς (vid)
NASA

Η ΝΑSA επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια φιλόδοξη «πρόβα» πλανητικής άμυνας, καθώς έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή ενός αεροσκάφους, το DART, το οποίο έχει ως στόχο να βγάλει από την τροχιά του έναν αστεροειδή.

Το DART, θα είναι η πρώτη αποστολή της NASA κατά την οποία θα δοκιμαστεί η τεχνική κινητικής πρόσκρουσης, ένα πλήγμα δηλαδή κατά αστεροειδών που έχει σκοπό την εκτροπή της πορείας του.

Ο λόγος που γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η χρήση της για σκοπούς άμυνας απέναντι σε μια μελλοντική απειλή αστεροειδούς προς τον πλανήτη μας, όπως αναφέρει η Independent.

Στόχος της αποστολής θα είναι ένας διπλός αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη το 2022 και ξανά το 2024. Το σώμα ονομάζεται Δίδυμος επειδή αποτελείται στην πραγματικότητα από έναν μικρό βράχο, διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο γύρω στα 780 μέτρα.

Μετά την εκτόξευσή του, το DART θα πλησιάσει τον Δίδυμο και θα χρησιμοποιήσει σύστημα αυτόνομης στόχευσης για να θέσει τον εαυτό του σε πορεία πρόσκρουσης. Το σκάφος, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα χτυπήσει τελικά το μικρότερο από τα δύο σώματα με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ