TECH

Συνελήφθη για ηλεκτρονική απάτη ο άνθρωπος που σταμάτησε την επίθεση του WannaCry

Συνελήφθη για ηλεκτρονική απάτη ο άνθρωπος που σταμάτησε την επίθεση του WannaCry

Ο ήρωας της επίθεσης ομηρίας υπολογιστών με το λογισμικό WannaCry, συνελήφθη την Πέμπτη για ηλεκτρονική απάτη κι ενώ συμμετείχε στο συνέδριο των χάκερ, DefCon, στο Λας Βέγκας.

Ο 23χρονος Μάρκους Χάτσινς κατηγορείται για ανάμειξη στην υπόθεση διασποράς του Kronos μέσα από το Σκοτεινό Δίκτυο, ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για να εγγράφονται σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Ο Χάτσινς έγινε παγκοσμίως διάσημος καθώς ήταν ο άνθρωπος που ανέκοψε την κυβερνοεπίθεση WannaCry, τον Μάιο. Το WannaCry εξαπλώθηκε με ταχύτητα σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου. Λίγο μετά ο Χάτσινς βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς βρήκε τρόπο να το σταματήσει.

Αυτές τις μέρες, ο Βρετανός χάκερ βρισκόταν στο Λας Βέγκας, αλλά οι αναρτήσεις του στο Twitter – στο οποίο είναι συνήθως πολύ δραστήριος – σταμάτησαν πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο Μάρκους Χάτσινς συνελήφθη από το FBI στις 2 Αυγούστου, στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες «για το ρόλο του στην ανάπτυξη και διάδοση του κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού Kronos». Οι κατηγορίες σε βάρος του Χάτσινς σχετίζονται με πιθανή συμμετοχή του σε παράνομη διάδοση του λογισμικού από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούλιο 2015.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει γνώση της κατάστασης, με άλλους ερευνητές κυβερνοασφάλειας να εκφράζουν έκπληξη για τις κατηγορίες σε βάρος του Χάτσινς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ