TECH

Πώς θα βγάλετε την τέλεια selfie με ένα... κλικ

Πώς θα βγάλετε την τέλεια selfie με ένα... κλικ
REUTERS

Παιδεύεστε για να βγάλετε μία καλή selfie και μένετε πάντα απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα; Ήρθε η εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να τραβήξετε την τέλεια selfie με ένα... κλικ!

Πρόκειται για μία εφαρμογή για smartphone, που ανέπτυξαν επιστήμονες υπολογιστών στο University of Waterloo, και βοηθά τους χρήστες να μάθουν όλα τα μυστικά για τη λήψη καλής φωτογραφίας.

Ένας αλγόριθμος που διαθέτει η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να τοποθετήσει την κάμερα στο σωστό σημείο ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

«Οι selfies έχουν εξελιχθεί σε έναν φυσιολογικό τρόπο για να εκφράζουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους. Όμως δεν είναι όλες ίδιες» λέει ο Νταν Βόγκελ, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο πανεπιστήμιο και προσθέτει:

«Αντίθετα με άλλες εφαρμογές που βελτιώνουν μια φωτογραφία αφού την τραβήξετε, το σύστημα αυτό παρέχει καθοδήγηση, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης πρακτικά μαθαίνει γιατί η φωτογραφία του θα είναι καλύτερη».

Αναπτύσσοντας τον αλγόριθμο, ο Νταν Βόγκελ και ο Κιφάν Λι, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής, πήραν αρχικά 3D ψηφιακές σαρώσεις ανθρώπων «μέτριας» εμφάνισης. Στη συνέχεια τράβηξαν εκατοντάδες «εικονικές» selfies, γράφοντας κώδικα για τον έλεγχο μιας εικονικής κάμερας smarpthone και παραγόμενου από υπολογιστή φωτισμού, που τους επέτρεψε να διερευνήσουν διαφορετικές αρχές σύνθεσης, μεταξύ των οποίων η κατεύθυνση του φωτισμού, η θέση και το μέγεθος του προσώπου κ.α.

Έπειτα, ζήτησαν από χιλιάδες άτομα να ψηφίσουν τις καλύτερες εικονικές selfies και δημιούργησαν μαθηματικά μοντέλα σχετικά με τα μοτίβα των ψήφων, για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου που καθοδηγεί τους χρήστες για να τραβήξουν την καλύτερη selfie. Αργότερα έβαλαν «κανονικούς» ανθρώπους να τραβήξουν selfies με μια συμβατική εφαρμογή κάμερας και την εφαρμογή κάμερας που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο. Βάσει των online βαθμολογιών, διαπιστώθηκε βελτίωση της τάξης του 26% στις selfies που τραβήχτηκαν με την εφαρμογή των ερευνητών του University of Waterloo.

«Πρόκειται απλά για την αρχή» αναφέρει ο Βόγκελ. «Μπορούμε να επεκτείνουμε τις μεταβλητές ώστε να περιέχονται και άλλοι παράγοντες, όπως το στυλ μαλλιών, το χαμόγελο, ακόμα και τα ρούχα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όταν μιλάμε για το πώς να «διδάξεις» τους ανθρώπους να τραβήξουν καλύτερες selfies, «ο ουρανός είναι το όριο», είπε χαρακτηριστικά ο Βόγκελ, που μαζί με τον Λι παρουσίασαν πρόσφατα την εργασία τους στο Εδιμβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ