TECH

Το hashtag στο Twitter έγινε δέκα χρονών

Το hashtag στο Twitter έγινε δέκα χρονών
REUTERS/Dado Ruvic

Το hashtag στο Twitter γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του! Ο δημοφιλής χαρακτήρας έχει γίνει κομμάτι της καθημερινής επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα γεννήθηκε από τον Αμερικανό Κρις Μεσίνα στις 23 Αυγούστου του 2007, ο οποίος πρότεινε αρχικά στο Twitter τη χρήση του συμβόλου προκειμένου να κατηγοριοποιούνται οι αναρτήσεις των χρηστών. Ο πρώην εργαζόμενος της Google σκέφτηκε τη δημιουργία ομάδων που θα συζητούν για το ίδιο θέμα, με στόχο να μπει τάξη στις αμέτρητες αναρτήσεις και να μπορεί κάποιος να δει συγκεντρωτικά αναρτήσεις σχετικά με το ίδιο θέμα.

Εκείνη την εποχή, το twitter υπήρχε για περισσότερο από ένα χρόνο και είχε προσελκύσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Όπως θυμάται ο ίδιος ο Μεσίνα, αρχικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν πείστηκαν από την ιδέα του: «Μου είπαν ευθέως ότι αυτά είναι για τους nerds και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μόδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ωστόσο, η χρήση του συμβόλου της δίεσης χρησιμοποιείται ευρέως, ενώ έχει επεκταθεί και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram.

«Έγινε αρκετά γρήγορα αντιληπτό ότι δύσκολα μπορεί να ξαναβρεί κάποιος φωτογραφίες χωρίς περιγραφή» επισημαίνει και ο Κρις Μεσίνα. «Αντί πολύπλοκων περιγραφών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν απλά τα hashtags».

Παρά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε, ο Μεσίνα δεν φρόντισε να κατοχυρώσει το hashtag ως ευρεσιτεχνία, κάτι για το οποίο τον ρωτούν συχνά. «Δεν με ενδιέφερε να βγάλω χρήματα από το hashtag. Το hashtag γεννήθηκε στο ίντερνετ και δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανέναν», τονίζει ο ίδιος.

Περίπου 125 εκατομμύρια hashtags μοιράζονται από τους 328 εκατομμύρια χρήστες του twitter καθημερινά. Μάλιστα, ο όρος hashtag προστέθηκε το 2014 ως επίσημος όρος στο λεξικό Merriam Webster.

Το πιο δημοφιλές hashtag, που έχει μοιραστεί 1 δισεκατομμύριο φορές σημειώνοντας ρεκόρ, είναι το #NowPlaying ή #np. Για το 2016 το hashtag που χρησιμοποιήθηκε περισσότερες φορές ήταν το #Rio2016 και ακολουθούσαν τα hashtags #Election2016 και #PokemonGo.

Το twitter, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάζει τη γέννηση του συμβόλου. Υπό το #hashtag δημοσιεύονται ευχές για τα δέκα χρόνια χρήσης του, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα καινούριο emoji.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ