TECH

ΟΗΕ: Απειλή τα ρομπότ για τη σταθερότητα του πλανήτη

ΟΗΕ: Απειλή τα ρομπότ για τη σταθερότητα του πλανήτη
pixabay

Τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ αποτελούν μία δυνητική απειλή για τη σταθερότητα του πλανήτη: ο φόβος των ανθρώπων για την αυτοματοποίηση, το μαζικό κύμα ανεργίας που ενδέχεται να προκαλέσουν, αλλά και η επέλαση των σκεπτόμενων μηχανών στο πεδίο της μάχης, είναι ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα υπηρεσία του ΟΗΕ, το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής, με έδρα τη Χάγη.

Την ίδια ώρα, όμως, δημιουργούν και τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες η εν λόγω υπηρεσία σκοπεύει να αξιοποιήσει για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όπως δήλωσε στον ολλανδικό Τύπο και συγκεκριμένα, στην εφημερίδα de Telegraaf, ο σύμβουλος στρατηγικής, Irakli Beridze, «αν οι κοινωνίες δεν προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα, θα προκληθεί αστάθεια. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ειδικών από όλους τους τομείς. Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε την τεχνολογία. Θέλουμε να την αξιοποιήσουμε για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού».

Τον Αύγουστο, περισσότερες από 100 σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Elon Musk ζήτησαν από τον ΟΗΕ να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων. Όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωσή τους, «τα αυτόνομα όπλα απειλούν να αποτελέσουν την τρίτη επανάσταση στο πεδίο του πολέμου. Μπορούν να αποτελέσουν όπλα τρομοκρατών κατά αθώων πληθυσμών και όπλα στα οποία αν εισβάλουν χάκερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ επικίνδυνους τρόπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ