TECH

Σεζαρίνι στο CNN Greece: Κυρώσεις σε πλατφόρμες τεχνολογίας εάν δεν αντιταχθούν στην παραπληροφόρηση

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Σε κλοιό κυρώσεων θα βρεθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μεγάλες πλατφόρμες τεχνολογίας εφόσον δεν κάνουν σαφή βήματα για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, στη βάση των προβλέψεων του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Μέσων και Πληροφοριών (EMIF), Πάολο Σεζαρίνι, στον απόηχο της έντονης δραστηριότητας που επιδεικνύει η Ρωσία στο διαδίκτυο καθώς φαίνεται ότι διεξάγει έναν διευρυμένο πόλεμο πληροφοριών.

«Από τον Σεπτέβριο οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες και αυτές που έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση θα είναι υποχρεωμένες να αυτο-αξιολογούν τα δικά τους συστήματα.

Να ελέγχουν τους ίδιους τους τους αλγόριθμους και το πώς λειτουργεί το σύστημα των recommendations τους και το εάν δίνουν πολύ χώρο σε πληροφορία που αποδεδειγμένα βρίσκεται εκεί αλλοιωμένη εξαιτίας συντονισμένων δράσεων από αυτούς που θέλουν να διασπείρουν παραπληροφόρηση», τόνισε ο κ. Σεζαρίνι.

Πρόσθεσε δε ότι «εάν εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι τα μέτρα περιορισμού του προβλήματος δεν είναι επαρκή και εάν οι πλατφόρμες δεν κάνουν όσα χρειάζεται για να διορθώσουν τα λάθη, θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις που θα φθάνουν στο 6% του παγκόσμιου τζίρου τους».

Αναφορικά με τη Ρωσία και τις καμπάνιες παραπληροφόρησης που διεξήγαγε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μίλησε συγκεκριμένα για ισχυρισμούς ψευδείς όπως το ότι η Ρωσία αμύνεται στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ναζί, ότι η σφαγή στη Μπούτσα ήταν «στημένη» αλλά και το ότι το πλήθος των προσφύγων που κινήθηκε προς τη Δύση αποτελεί απειλή και κίνδυνο για τους ντόπιους πληθυσμούς, ιδίως των χωρών της Βαλτικής.

Πρόκειται για ισχυρισμούς που το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO) -το οποίο συναποτελούν ομάδες fact checking από όλη την Ευρώπη- μπόρεσε άμεσα να ανατρέψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ