ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα γιορτάζει τη βάρκα του Δράκου

Η Κίνα γιορτάζει τη βάρκα του Δράκου
REUTERS/Bobby Yip

Τρεις μέρες διαρκεί η γιορτή της Βάρκας του Δράκου στην Κίνα, αρχή γενομένης από σήμερα Πέμπτη.

Η Γιορτή της Βάρκας του Δράκου τιμά τη μνήμη του ποιητή Yuan Qu Yuan που έζησε στο κράτος Chu, στην Περίοδο των Πολέμων των Κρατών και βοήθησε το βασιλιά να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Ωστόσο, οι άσπονδοι φίλοι του τον συκοφάντησαν και εξορίστηκε από το βασιλιά που είχε βοηθήσει.

Το 278 π.Χ. η πρωτεύουσα του κράτους Chu υποδουλώθηκε στο κράτος Qin και ο Qu Yuan αυτοκτόνησε, την 5η ημέρα του 5ου σεληνιακού μηνός. Οι κάτοικοι που ζούσαν κοντά στο ποτάμι που είχε πνιγεί, βγήκαν με τις βάρκες τους και προσπάθησαν να βρουν το πτώμα του. Από τότε, κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, οι Κινέζοι συνεχίζουν να κωπηλατούν με βάρκες δράκου στα ποτάμια για να τιμήσουν τη ζωή και το θάνατο του Τσου Γιουαν, πετώντας στο νερό κομμάτια μπαμπού γεμάτα με ρύζι σαν προσφορά.

DRAGONBOATREWong Campion

Πηγή:REUTERS/Wong Campion

Το ρύζι είναι τοποθετημένο σε σχήμα πυραμίδας μέσα σε μπαμπού ή καλάμια. Σήμερα το zongzi είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε οι κινέζοι την Ημέρα της Βάρκας του Δράκου, στη μνήμη του ποιητή Qu Yuan.

Φέτος η γιορτή συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση των διήμερων εξετάσεων για την εισαγωγή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.Η σιδηροδρομική εταιρεία, προσέθεσε 411 έκτακτα δρομολόγια και εκτιμάται ότι μετακινήθηκαν περίπου 10,7 εκατ. επιβάτες σύμφωνα με τα στοιχεία της China Railway Corporation.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ