VODAFONETV ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι «αιώνιοι» στο δρόμο των Play Off της EuroLeague

Οι «αιώνιοι» στο δρόμο των Play Off της EuroLeague

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να αντιστρέφουν το σε βάρος τους αρνητικό κλίμα στο δρόμο προς τα Play Off της Ευρωλίγκας. Ως λάτρης των ανατροπών, ελπίζω να γίνω ξανά μάρτυρας ανάλογων εντυπωσιακών «comeback» και στην 23η και 24η αγωνιστική της φετινής μπασκετικής διοργάνωσης. Μετά την ήττα των «ερυθρολεύκων» από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και των «πρασίνων» από τη Φενέρμπαχτσε, οι ελληνικές ομάδες μετρούν συνολικά 21 νίκες και 23 αποτυχίες στους αγώνες της ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης. Με την ομάδα του Ρικ Πιτίνο να μάχεται για να μπει στους «8» της Ευρωλίγκας και τους παίχτες του Ντέιβιντ Μπλατ να ελπίζουν για πλεονέκτημα έδρας, οι δύο επόμενες αναμετρήσεις είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τους «αιώνιους», όσο και για μπασκετικούς φιλάθλους, όπως εγώ, που θέλουν να βλέπουν το πρόγραμμα της Ευρωλίγκας να έχει άρωμα Ελλάδας μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Έχοντας, λοιπόν, τη δυνατότητα να απολαύσω όλους τους αγώνες της Ευρωλίγκας στο Vodafone TV, η αγωνία μου για την αυλαία της 23ης αγωνιστικής ξεκίνησε με την αναμέτρηση Αναντολού Εφές - Ολυμπιακού στις 21 Φεβρουαρίου. Οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια της γειτονικής χώρας, η οποία ήταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και κατάφερε να επικρατήσει με 75-65 στην Τουρκία. Το ότι ήταν «φορμαρισμένη» το είχα διαπιστώσει λίγες ημέρες πριν, όταν και είδα τη σαρωτική νίκη της Αναντολού Εφές επί της Γκαζιαντέπ για το Κύπελλο Τουρκίας. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, βέβαια, δεν συνάντησε καμία αντίσταση ούτε και στο προηγούμενο ματς της 22ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας με αντίπαλο την Γκραν Κανάρια, όπου και επικράτησε με 93-74. Βέβαια, θα δούμε ότι το δύσκολο έργο της ομάδας του Πειραιά θα συνεχιστεί και στην 24η αγωνιστική, καθώς την 1η Μαρτίου θα συναντήσει την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία από τη σεζόν 2010-11 έχει βρεθεί σε εφτά Final Four. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα πληροφορούμαι, η ομάδα της Μόσχας στοχεύει να δώσει έμφαση στη λεπτομέρεια, ώστε να στεφθεί για ακόμα μία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ίδωμεν…

vod2

Από την άλλη πλευρά, θα παρακολουθήσουμε το «τριφύλλι» να αντιμετωπίζει τη ρωσική Χίμκι στις 22 Φεβρουαρίου, όπου και περιμένω να δω τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στις νίκες. Ακόμα προσπαθώ να ξεχάσω την ήττα της ομάδας του Πιτίνο στην Κωνσταντινούπολη από την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 85-66, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Ωστόσο, είμαι πολύ αισιόδοξος για τον επόμενο αγώνα με τη Χίμκι, η οποία και θα αναμετρηθεί με τον Παναθηναϊκό, έχοντας στο ρόστερ της μία λύση λιγότερη στο παρκέ, αφού ο Γκάρλον Γκριν βρίσκεται πλέον εκτός ομάδας! Να σου θυμίσω ότι ο Αμερικανός γκαρντ φόργουορντ είχε υπογράψει με το σύλλογο της Μόσχας συμβόλαιο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, το οποίο ωστόσο δεν ανανεώθηκε μιας και ο παίκτης δεν μπόρεσε να πείσει με την απόδοσή του. Η μάχη, βέβαια, των «πρασίνων» στο δρόμο για τα Play Off και… η αγωνία μας θα συνεχιστούν και στις 28 Φεβρουαρίου, όταν και ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Γκραν Κανάρια στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής.

Οι ευρωπαϊκές σεζόν για τους «αιώνιους»

Κάνοντας μία ανασκόπηση στη φετινή Ευρωλίγκα, διαπίστωσα ότι, έπειτα από τις ήττες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην 22η αγωνιστική, οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν επικρατήσει σε λιγότερο από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης, κάτι που έχει συμβεί μόνο δυο φορές στο παρελθόν! Πρέπει να σου πω ότι η τελευταία ήταν πριν από 15 χρόνια. Έτσι, εκτός από τις άμεσες συνέπειες στο βαθμολογικό πίνακα της φετινής Ευρωλίγκας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σημείωσαν και αρνητικό «ρεκόρ», καθώς χειροτέρεψαν τη συνολική τους εικόνα για ακόμα μία ευρωπαϊκή σεζόν, έπειτα από τις κακές επιδόσεις τους, από το 2002 έως το 2004. Εντάξει, όλες όμως οι ομάδες έχουν και τις κακές τους στιγμές.

ball3

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σεζόν, εξάλλου, διαπίστωσα ότι το αγωνιστικό πρόσημο, τόσο για τους «πράσινους», όσο και για τους «ερυθρόλευκους» ήταν θετικό, με κορυφαία χρονιά εκείνη του 2010-2011, όταν οι δύο ελληνικές ομάδες επικράτησαν στο 69% των ματς που ολοκλήρωσαν στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο στην τελική τετράδα της Βαρκελώνης. Σε περίπτωση, όμως, που δεν το ήξερες να σε ενημερώσω ότι στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού θεσμού, οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν στεφτεί πρωταθλήτριες Ευρώπης εννέα φορές, με τον Παναθηναϊκό να έχει έξι τίτλους και τον Ολυμπιακό να έχει τρεις. Τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση έχει μέχρι στιγμής το «τριφύλλι» με 37 και ακολουθούν οι «ερυθρόλευκοι» με 28.

Όλες οι κρίσιμες στιγμές για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη στο Vodafone TV

Αν και σκέφτομαι ότι απομένουν λιγότεροι από οκτώ αγώνες για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της φετινής Ευρωλίγκας, η μελαγχολία μου σταματά μπροστά στη «μάχη» της εισόδου στα Play Off, η οποία και κορυφώνεται στις επόμενες αγωνιστικές. Ανυπομονώ να κάτσω αναπαυτικά στον καναπέ μου, να ανοίξω την τηλεόραση και να απολαύσω στα κανάλια Novasports του Vodafone TV τις αναμετρήσεις των δύο ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά παρκέ, με τον Ολυμπιακό να βάζει τις μηχανές στο φουλ, στοχεύοντας σε μια θέση στην αρχική τετράδα και τον Παναθηναϊκό να ελπίζει με λιγότερα λάθη και πιο συγκροτημένες εμφανίσεις, προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις πρώτες 8 ομάδες της διοργάνωσης.