VODAFONETV ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το περίφημο Tour De France στο Vodafone TV

Το περίφημο Tour De France στο Vodafone TV

Αν και αυτήν την περίοδο η σκέψη μου θα έπρεπε να «τρέχει» αβίαστα σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά της χώρα μας, το μυαλό μου παραδόξως ταξιδεύει στα Πυρηναία Όρη και στις Γαλλικές Άλπεις. 

Αυτό γιατί μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω την 106η έκδοση του περίφημου Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, ο οποίος διατηρεί το «σκληρό του πρόσωπο» και για το 2019, με τρεις τερματισμούς σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα - γεγονός πρωτοφανές στην εκατονταετή ιστορία του «Grande Boucle». Ανάμεσα, δηλαδή, στην εξαντλητική διαδρομή των είκοσι ετάπ, οι ποδηλάτες θα ολοκληρώσουν τα 3.460 χιλιόμετρα που θα κληθούν να διανύσουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, περνώντας από το ιστορικό Col du Tourmalet και τις βουνοκορφές Tignes και Val Thorens.

Όπως, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό, το γνωστό και ως «Tour de France», είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη διοργάνωση ποδηλασίας στον κόσμο, αλλά και ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες αντοχής του σύγχρονου αθλητισμού. Φέτος, μάλιστα, θα γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο από την πρώτη νίκη του μεγαλύτερου ποδηλάτη όλων των εποχών, του Βέλγου Eddy Merckx, ο οποίος έγραψε για πρώτη φορά το όνομά του στο «χρυσό βιβλίο» της ιστορίας του Grand Boucle το 1969. Προς τιμή του, λοιπόν, ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου από την πρωτεύουσα της χώρας του, τις Βρυξέλλες, για να τερματίσει 22 ημέρες αργότερα στο Παρίσι.

Ψάχνοντας, όμως, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θα παρακολουθήσω στον πολυαναμενόμενο ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, τον οποίο και θα απολαμβάνω καθημερινά στο Vodafone TV, μέσω των ζωντανών μεταδόσεων του Eurosport 1, διαπίστωσα ότι ο τέσσερις φορές πρωταθλητής του Tour de France, Κρις Φρουμ, αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή του, έπειτα από ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής κούρσας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός. Δυναμικό παρών, ωστόσο, και έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του περσινού νικητή εμφανίζεται ο συναθλητής του Φρουμ, ο Ουαλός Τζέρεντ Τόμας, ο οποίος και θα ηγηθεί της βρετανικής ομάδας Team Sky.

2

Όπως και στους περισσότερους αγώνες ποδηλασίας, έτσι και στο Tour de France οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν μέρος ως μέλη αντίστοιχων ομάδων με αυτήν της Team Sky, το σύνολο των οποίων αποκαλείται ως «πελοτόν». Σε κάθε αγώνα υπάρχουν συνήθως 20 με 22 ομάδες, η καθεμιά εκ των οποίων διαθέτει εννέα αναβάτες. Κατά παράδοση, η συμμετοχή στο Γύρο της Γαλλίας γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, που απευθύνεται από τους διοργανωτές στις καλύτερες επαγγελματικές ομάδες του κόσμου. Κάθε μία από αυτές, παίρνει το όνομα του κύριου χορηγού της, φορά χαρακτηριστικές φανέλες, ενώ τα μέλη της συνεργάζονται για να μπορέσουν οι διαγωνιζόμενοι να ολοκληρώσουν τα απαιτητικά ετάπ του «Grande Boucle».

Ετάπ με φόντο… τα Πυρηναία και τις Άλπεις

Στα φετινά ετάπ, που θα έχουν φόντο… τα Πυρηναία και τις Άλπεις, θα με μεταφέρει καθημερινά το Vodafone TV, τόσο με πολύωρες live μεταδόσεις του Eurosport 1, όσο και με ειδικές εκπομπές, που θα πλαισιώνονται από την ομάδα ειδικών αναλυτών του καναλιού, για ολόκληρο το μήνα, έως και τις 28 Ιουλίου! Η διαδρομή περιλαμβάνει ετάπ διαφορετικής δυσκολίας, ανάμεσα στα οποία 54 χιλιόμετρα χρονομέτρησης και πέντε τερματισμοί σε ανηφόρα. Πιο συγκεκριμένα, τα 54 χιλιόμετρα χρονομέτρησης θα ισομοιραστούν στο 2ο ετάπ ομαδικής χρονομέτρησης στις Βρυξέλλες και στο ανηφορικό 13ο ετάπ ατομικής χρονομέτρησης στη γαλλική πόλη Πο.

Ορισμένα από τα σπουδαιότερα highlights του Tour de France, όμως, αναμένονται στους πέντε τερματισμούς του 6ου, του 14ου, του 15ου, του 19ου και του 20ου ετάπ, τα οποία, σε σχέση με τα υπόλοιπα της διαδρομής, διακρίνονται για την ανηφορική τους κλίση και την υψομετρική τους διαφορά. Η πρώτη πρόκληση για τους αναβάτες θα είναι το 6ο ετάπ των 157 χιλιομέτρων, εκ των οποίων επτά χιλιόμετρα έχουν μέση κλίση 8,7%, ενώ η μέγιστη φθάνει έως και το 20%! Η διαδρομή αυτή τερματίζει στο La Planche Des Belles Filles, όπου το υψόμετρο αγγίζει τα 1.148 μέτρα.

Η επόμενη ανηφορική πρόκληση είναι το 14ο ετάπ των 117 χιλιομέτρων με τη θρυλική ανάβαση του Tourmalet, όπου οι αθλητές θα αντιμετωπίσουν 19 χιλιόμετρα με μέση κλίση 7,4%, προκειμένου να περάσουν το σημείο του τερματισμού, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.115 μέτρων. Ακολουθεί το 15ο ετάπ των 185 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 11,8 χιλιόμετρα έχουν μέση κλίση 6,9%, λίγο πριν την ανηφόρα του Foix, που βρίσκεται και το σημείο τερματισμού.

3

Τα ετάπ που θα κρίνουν, όμως, τους καλύτερους ποδηλάτες του Tour de France είναι εκείνα που θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομάδα, όταν οι αναβάτες θα αρχίσουν τις ορθοπεταλιές στις γαλλικές Άλπεις. Ανυπομονώ ήδη για το πρώτο μεγάλο αλπικό ετάπ, το 18ο των 207 χιλιομέτρων, όπου το πελοτόν θα περάσει από τρεις κορυφές, που ξεπερνούν σε ύψος τα 2.000 μέτρα! Η πρώτη είναι στο Col De Vars στα 2.109 μέτρα, η δεύτερη στο Col d’Izouard στα 2.360 μέτρα και η τρίτη στο Col du Galibier στα 2.642 μέτρα, η οποία βρίσκεται πριν τη γραμμή του τερματισμού στο Valloire.

Το 19ο ετάπ των 123 χιλιομέτρων περνά από το υψηλότερο σημείο της αλπικής διαδρομής, στο Col de liseran των 2.770 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα ετάπ, το οποίο εντάχθηκε στη διαδρομή για όγδοη φορά στην ιστορία του Tour de France και τερματίζει στο Montee de Tignes, σε υψόμετρο 2.113 μέτρων.

Και κάπως έτσι, φθάνει η ώρα για το τελευταίο και πιο δύσκολο αλπικό ετάπ. Ο λόγος για το 20ο των 131 χιλιομέτρων, όπου το πελοτόν θα ανέβει ακόμα τρεις βουνοκορφές, μεταξύ των οποίων, οι Cormet de Roselend, Côte de Longefoy και Val Thorens, με την τελευταία να απαιτεί τεράστια αποθέματα αντοχής, καθώς η τελική ανάβαση έχει ανηφορικό τερματισμό 33,4 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 2.365 μέτρων!

Δεν ξέρω αν μετά από αυτόν τον μαραθώνιο ποδηλατικής θέασης στο Vodafone TV θα έχω την «αντοχή» να κάνω βόλτα με το ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχω απολαύσει έναν από τους καλύτερους και πιο απαιτητικούς «Grande Boucle» των τελευταίων ετών, αν όχι της εκατονταετίας.