VODAFONETV ΠΑΙΔΙΚΑ

Pablo: Ο πρώτος παιδικός ήρωας με αυτισμό έρχεται στην Ελλάδα

Pablo: Ο πρώτος παιδικός ήρωας με αυτισμό έρχεται στην Ελλάδα

Αυτισμός. Αποτελεί μία από τις πιο κοινές αναπτυξιακές διαταραχές στον κόσμο από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η κοινή γνώμη παραμένει ανεπαρκώς ενημερωμένη και σίγουρα ελάχιστα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά στην εν λόγω πάθηση.

 

Το γεγονός αυτό έχει, δυστυχώς, έναν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ανθρώπων και δη των παιδιών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.

Στην πραγματικότητα, ο αυτισμός είναι πολύ πιο συνηθισμένος από ό,τι πιστεύουμε και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες διεθνών οργανισμών, συνολικά ένα στα 68 άτομα στον κόσμο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Στην Ελλάδα δε τα ποσοστά είναι εξίσου μεγάλα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως το 5% του πληθυσμού έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη διαταραχή. Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, είναι σίγουρα αρκετά για να αποδείξουν πως η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά στον αυτισμό, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος που πραγματικά αισθάνθηκα ότι κάτι αλλάζει -και μάλιστα προς μία απίστευτα θετική πλευρά- απέναντι στο θέμα του αυτισμού όταν ενημερώθηκα για τον Pablo, τον πρώτο παιδικό ήρωα με αυτισμό.

Μία σειρά για τον αυτισμό με πρωταγωνιστές παιδιά με αυτισμό

Ήταν πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, όταν έμαθα για την παιδική σειρά η οποία έφερε πραγματικά την αλλαγή στον τρόπο που τα παιδιά βιώνουν και αντιμετωπίζουν τον αυτισμό.

Τι είναι ο Pablo; Πρόκειται για μία βρετανική σειρά κινουμένων σχεδίων στην οποία πρωταγωνιστεί ένα παιδί με αυτισμό, γεγονός που αποκαλύπτει τον αναμφίβολα πρωτοποριακό χαρακτήρα της συγκεκριμένης παραγωγής. Η σειρά Pablo, λοιπόν, η οποία βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Προσχολική Σειρά στα Broadcast Awards 2019 και βρέθηκε να είναι υποψήφια και για Bafta, έρχεται τώρα στην Ελλάδα από το Vodafone TV.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη σειρά που πραγματικά με «άγγιξε» και με έκανε να θελήσω να γράψω για εκείνη είναι ότι το καστ της σειράς, δηλαδή, τα άτομα τα οποία δίνουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές της, είναι άνθρωποι με αυτισμό. Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία θα έχουν τώρα και τα παιδιά στη χώρα μας αφού το Vodafone TV δίνει τη δυνατότητα στους καθημερινούς ήρωες με αυτισμό να πρωταγωνιστήσουν στη μεταγλώττισή της και να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του Pablo! Πράγματι, μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, όλα τα παιδιά με αυτισμό θα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στη μεταγλώττιση της πολυαναμενόμενης σειράς!

pablo 2

Τέσσερις λόγοι για να παρακολουθήσετε και εσείς με τα παιδιά σας τη σειρά

Είτε στο περιβάλλον σας υπάρχει ένα άτομο με αυτισμό, είτε όχι, κατά την άποψή μου αξίζει πραγματικά να βάλετε στο τηλεοπτικό «μενού» της οικογένειάς σας τον Pablo. Καθίστε δίπλα στα παιδιά σας, δείτε το τρέιλερ της σειράς και θα κατανοήσετε το γιατί όλοι αναφέρονται στον Pablo, κάνοντας λόγο για μία παραγωγή που αλλάζει τα δεδομένα και ανεβάζει ψηλά τον πήχη σε πολλά επίπεδα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να για να ρίξετε και εσείς μία περισσότερο διεξοδική ματιά στη ζωή του μικρού Pablo. Οι παρακάτω τέσσερις, όμως, είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το γιατί αξίζει να την παρακολουθήσουν τα μικρά σας, ακόμη και αν δεν έχουν κάποιον φίλο που πάσχει από αυτισμό.

Για τον πραγματικό «Pablo»: Όπως προανέφερα, στην παιδική σειρά Pablo, πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που πάσχει από αυτισμό. Το παιδί αυτό είναι ο 10χρονος Jake Williamson ο οποίος για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και σε καθημερινό επίπεδο, πήγαινε στο στούντιο μετά το σχολείο για να δώσει τη φωνή του στον Pablo!

Για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη διαφορετικότητα: Δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μιλήσετε σε ένα μικρό παιδί για τη διαφορετικότητα από το παρακολουθήσετε μαζί τους μία σειρά σχετικά με αυτή. Η σειρά Pablo αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και ουσιαστικά, εξερευνά το πώς τα παιδιά με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη ζωή γύρω τους. Κάθε επεισόδιο της σειράς, μάλιστα, διηγείται και μία διαφορετική πρόκληση της καθημερινότητας του Pablo, συνδυάζοντας live action και κινούμενα σχέδια! Στην εποχή, λοιπόν, όπου τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει -δυστυχώς- καθημερινό φαινόμενο, σίγουρα έχουμε ανάγκη από τέτοιες παιδικές σειρές και τόσο σημαντικά μηνύματα.

Για να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αυτισμό: Ένας ακόμη λόγος για να βάλετε στο πρόγραμμά σας τον Pablo αφορά στο ό,τι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, θα δείτε για πρώτη φορά τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αυτισμό. Διότι η ξεχωριστή αυτή παιδική σειρά καταγράφει με ειλικρίνεια τη ζωή ενός παιδιού με αυτισμό, μας δείχνει τις καταστάσεις με τις οποίες τα άτομα αυτά έρχονται αντιμέτωπα σε καθημερινό επίπεδο, μας βοηθά να καταλάβουμε τι σημαίνει να ζει κάποιος με αυτισμό και μας παρουσιάζει ποια είναι τα προβλήματα που ένα παιδί με αυτισμό αντιμετωπίζει και κυρίως, πώς ξεπερνά τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο του.

Για να μάθουν τα παιδιά να αντικρίζουν τη ζωή με αυτοπεποίθηση: Κατά την προσωπική μου άποψη, βέβαια, ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να πείτε «ναι» στον Pablo σχετίζεται με το γεγονός ότι αποτελεί πραγματικά μία πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους. Και αυτό διότι χρησιμοποιώντας απλώς τις μπογιές του, ο πρωταγωνιστής της σειράς μετατρέπει τις δυσκολίες που συναντά σε φανταστικές εμπειρίες και ζωντανεύει τα συναισθήματά -τα οποία πολλές φορές δυσκολεύεται να εκφράσει με λέξεις. Με λίγα λόγια, λοιπόν, ο Pablo βρίσκει σε κάθε επεισόδιο τον δικό του τρόπο να αντικρύζει τη ζωή με αυτοπεποίθηση και δύναμη. Και η αλήθεια είναι πως κάθε παιδί σήμερα, χρειάζεται να πιστέψει στον εαυτό του και να ανακαλύψει τις δικές τους δυνάμεις, τα δυνατά του σημεία που θα το βοηθήσουν να λάμψει και να προχωρήσει στη ζωή του με αυτοπεποίθηση, κάνοντας με τον δικό του τρόπο τα όνειρά του πραγματικότητα.

pablo3

Σύντομα, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη βραβευμένη και πραγματικά αξιόλογη αυτή παιδική σειρά μέσα από το Vodafone TV και μάλιστα, γνωρίζοντας πως σε αυτή πρωταγωνιστεί ένα παιδί με αυτισμό. Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι γνωρίζετε τον Έλληνα Pablo, να θυμάστε πως μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, όλα τα παιδιά με αυτισμό θα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μεταγλώττιση της πολυαναμενόμενης σειράς. Όλες οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από ειδικούς επαγγελματίες γύρω από το θέμα του αυτισμού, οι οποίοι με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου οργανισμού The Happy Art, θα καλέσουν τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδικασία της τελικής επιλογής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου!

Με ένα «κλικ» εδώ, λοιπόν, μπορεί να δείτε το μικρό σας να γίνεται ο πρωταγωνιστής της σειράς Pablo και να χαρίζει την φωνή του στον πρώτο παιδικό ήρωα με αυτισμό!