VODAFONETV ΠΑΙΔΙΚΑ

Pablo: Ο πρώτος παιδικός ήρωας με αυτισμό «ζωντάνεψε» στη μαρίνα Φλοίσβου!

Pablo: Ο πρώτος παιδικός ήρωας με αυτισμό «ζωντάνεψε» στη μαρίνα Φλοίσβου!

Pablo. Τους τελευταίους μήνες -και για την ακρίβεια από τον περασμένο Απρίλιο- έχει μπει στις ζωές μας και μαζί του, έχει φέρει πολύτιμη γνώση για μία από τις πιο κοινές αναπτυξιακές διαταραχές στον κόσμο από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι: Τον αυτισμό.

Όπως αποδείχθηκε, μία σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα παιδί με αυτισμό, ήταν αρκετή για να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιηθούν. Κυρίως όμως, έδωσε στα παιδιά με αυτισμό, σε αυτούς τους μικρούς καθημερινούς ήρωες, την ευκαιρία να εκφραστούν και να νιώσουν πως υπάρχει δίπλα τους κάποιος ο οποίος καταλαβαίνει πώς αισθάνονται και μπορεί να «δει» πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη ζωή γύρω τους.

Με την ξεχωριστή αυτή σειρά, που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα, να βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα μέσω του Vodafone TV και έπειτα και από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναζήτησης του Έλληνα Pablo, οι Έλληνες φίλοι της σειράς, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του Pablo, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου στη μαρίνα Φλοίσβου.

2

Εκεί, βρέθηκα και εγώ με την οικογένειά μου προκειμένου να γιορτάσουμε τον πολυαναμενόμενο «ερχομό» του Pablo στην Ελλάδα και να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή του ξεχωριστού αυτού ηρώα και φυσικά, για τον αυτισμό.

Με πολλά happenings και μουσική (καθώς υπήρχε και «ζωντανή» ραδιοφωνική μετάδοση από το σημείο) τα παιδιά διασκέδασαν μαζί με άλλους λιλιπούτειους φίλους τους. Και όπως ακριβώς ο δημοφιλής ήρωας κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιεί τις μπογιές του για να ζωντανέψει συναισθήματα, έτσι και εκείνα, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να ζωγραφίσουν τους ήρωες του Pablo στα χρώματα που ήθελαν και αμέσως τους είδαν να «ζωντανεύουν» σε ειδικό video wall, κάτι που τα ενθουσίασε!

Τι άλλο έκαναν οι μικροί φίλοι του Pablo στη μαρίνα Φλοίσβου; Διασκέδασαν κάνοντας face painting με τους ήρωες της σειράς, έλαβαν μέρος σε ένα εντυπωσιακό και διαδραστικό bubble show από ειδικούς animators, απόλαυσαν τα πρώτα επεισόδια του Pablo και προτού αποχωρήσουν από το event, γνώρισαν από κοντά όλα τα παιδάκια τα οποία συμμετείχαν στις audition για τον Έλληνα Pablo! Το πλέον σημαντικό στοιχείο για εμάς, βέβαια, είναι το ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο τα παιδιά όσο και εμείς ενημερωθήκαμε αναφορικά με τον αυτισμό και τη σημασία του Pablo από την ομάδα του Vodafone TV και την ΜΚΟ The Happy ART, που εξειδικεύεται στα θέματα του αυτισμού.

3

Όσα είδαμε στα πρώτα δέκα επεισόδια -και αξίζει να δείτε και εσείς

Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν μπορούσατε και εσείς να γνωρίσετε μαζί με τα παιδιά σας τον κόσμο του Pablo; Τα δέκα πρώτα επεισόδια της δημοφιλούς βρετανικής σειράς κινουμένων σχεδίων βρίσκονται ήδη στο Vodafone TV και μάλιστα, με τη φωνή του Νικόλα, του νεαρού αγοριού με αυτισμό που έδωσε τη φωνή του στον animated πρωταγωνιστή της νέας παιδικής σειράς. Και τα καλά νέα είναι πως από εδώ και στο εξής και για την ακρίβεια, κάθε Παρασκευή, δέκα νέα επεισόδια Pablo θα «ανεβαίνουν» για να τα απολαμβάνουμε, όποια στιγμή θέλουμε και από οποιαδήποτε συσκευή -ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Ίντερνετ.

Ναι, υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για να πει μία οικογένεια «ναι» στην πρωτοποριακή αυτή σειρά, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν υποψήφια για Bafta και βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Προσχολική Σειρά στα Broadcast Awards 2019. Ο πλέον σημαντικός είναι, όπως προανέφερα, πως πρόκειται για μία σειρά για τον αυτισμό με πρωταγωνιστές παιδιά με αυτισμό.

4

Τι είδαμε, λοιπόν, στα δέκα πρώτα επεισόδια του Pablo στο Vodafone TV και αποφασίσαμε να εντάξουμε τη νέα αυτή σειρά στις καλοκαιρινές, οικογενειακές μας προβολές; Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα ενδεχομένως χρειάζεται να ετοιμάσουμε μία μεγάλη λίστα με τα «plus» του Pablo. Σε κάθε περίπτωση όμως, για εμάς, το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο της οποίας διηγείται και μία διαφορετική πρόκληση της καθημερινότητας του Pablo, συνδυάζοντας live action και κινούμενα σχέδια, έχει σίγουρα σημασία. Ωστόσο, πιο σημαντικό φαίνεται πως είναι το ότι μας βοηθά να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με αυτισμό, όπως για παράδειγμα η αισθητηριακή ευαισθησία.

Για παράδειγμα, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, είδαμε τον Pablo και τη μαμά του να ετοιμάζονται να πάνε ως καλεσμένοι σε ένα γάμο. Ωστόσο, τα σχέδιά τους σχεδόν ανατράπηκαν όταν ο Pablo ανακάλυψε ξαφνικά πως ένα μοβ πλάσμα με φτερά είχε πάρει τη θέση της μητέρας του. Τελικά, όλα πήγαν καλά, όπως συνέβη και στο δεύτερο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου είδαμε τον Pablo να γίνεται νευρικός όταν βρέθηκε σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες πάρτι γενεθλίων, όπου χάρη στη βοήθεια των ξεχωριστών του φίλων κατάφερε να αντιληφθεί πως ένα πάρτι αποτελεί απλώς μία υπέροχη αφορμή για να βρεθούν μαζί μερικοί φίλοι και να διασκεδάσουν!

Στα επόμενα επεισόδια, ο Pablo αντιμετώπισε και άλλες προκλήσεις, όπως τη φοβία του για ένα θορυβώδη δράκο και κατάφερε να φάει το γεύμα του παρά το γεγονός ότι η γιαγιά του το έκοψε σε τετραγωνάκια και όχι σε τριγωνάκια, όπως εκείνος έχει συνηθίσει να το τρώει. Μεταξύ άλλων, προσπάθησε να μάθει αν οι άνθρωποι εξαφανίζονται όταν πέφτουν για ύπνο (ίσως για αυτό άφηνε πάντα το φως στο δωμάτιό του ανοιχτό) και επιχείρησε να γίνει φίλος με την ίδια του την αντανάκλαση.

5

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ο Pablo είναι ένας ήρωας με αυτισμό που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του όπως ένα παιδί με αυτισμό! Και το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, τόσο για τους μικρούς φίλους του που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όσο και εκείνους που δεν το βιώνουν. Αρκεί να αναφέρω πως σύμφωνα με έρευνες, ένα στα 68 άτομα στον κόσμο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και πως στην Ελλάδα, τα ποσοστά είναι εξίσου μεγάλα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως το 5% του πληθυσμού έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη διαταραχή. Όπως φαίνεται, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ευαισθητοποιηθούμε!