VODAFONETV ΣΕΙΡΕΣ

Ένας Ηρακλής Πουαρό όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Ένας Ηρακλής Πουαρό όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει φαν του νουάρ μυθιστορήματος που να μην έχει διαβάσει έστω ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της «βασίλισσας του εγκλήματος», Αγκάθα Κρίστι. Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα στα αγγλικά και σε 103 άλλες γλώσσες παγκοσμίως. Αν, πάλι, είσαι λάτρης των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μεταφορών των αστυνομικών μυθιστορημάτων της σπουδαίας Βρετανίδας συγγραφέως, τότε ακολουθούν δύο ακόμα εξαιρετικοί λόγοι για να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ μπροστά από την τηλεόρασή σου και να απολαύσεις στην πλατφόρμα του Vodafone TV έξι επεισόδια γεμάτα μυστήριο και σασπένς.

Είχε περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που «ταξίδεψα» στον αστυνομικό κόσμο της Αγκάθα Κρίστι. Μετά το ριμέικ της ταινίας «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» από τον επιτυχημένο βρετανό σκηνοθέτη, συγγραφέα, παραγωγό και ηθοποιό Κένεθ Μπράνα, που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, ήρθε η σειρά του «The ABC Murders» με τον ενναλακτικό John Malkovich για να με μεταφέρει στις υποθέσεις του διάσημου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, αλλά και του περίφημου «Ordeal by Innocence» με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο ηθοποιό Bill Nighy για να εκτοξεύσει την αδρεναλίνη μου στα ύψη.

«The ABC Murders»: Ο Ηρακλής -Malkovich- Πουαρό στα καλύτερά του

Κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια νέα μεταφορά βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι, όταν μάλιστα στη λίστα των ηθοποιών που θα υποδυθούν τον διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό μπαίνει και ο John Malkovich! Ούτε εγώ, που προτιμώ να αλλάζω τις σελίδες ενός βιβλίου με τρεμάμενο χέρι, κάθε φορά που ένα νέο στοιχείο περιπλέκει την υπόθεση και η δράση κορυφώνεται.

Βλέποντας, όμως, τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Αμερικανό ηθοποιό να φοράει το καπέλο και να κρατάει το μπαστούνι του δαιμόνιου ντετέκτιβ για το «The ABC Murders», άφησα αμέσως στην άκρη τις όποιες προκαταλήψεις μου, αναζήτησα τη μίνι σειρά στο Vodafone TV και απόλαυσα στην τηλεόρασή μου μία από τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου που έχει γράψει η Βρετανίδα συγγραφέας, η οποία τοποθετείται χρονικά στο μακρινό 1933.

2

Πρόκειται για την εποχή που ο ήρωας της Άγκαθα Κρίστι έχει αποσυρθεί και απολαμβάνει τη μονοτονία της συνταξιοδότησής του, όταν γίνεται στόχος ενός θρασύτατου κατά συρροή δολοφόνου, που αφήνει πίσω του γράμματα με την υπογραφή ABC. Η αινιγματική ατμόσφαιρα της προσεγμένης παραγωγής σε βάζει από τα πρώτα λεπτά στο κλίμα, με την εξιχνίαση της υπόθεσης να περνά ως συνήθως από διάφορα στάδια έρευνας. Κύριος στόχος του Ηρακλή Πουαρό είναι το μυαλό, τα κίνητρα και οι προθέσεις του δολοφόνου, καθώς σύμφωνα με τη… ντετεκτιβοθεωρία του «συγκεκριμένοι άνθρωποι κάνουν συγκεκριμένα εγκλήματα».

Το αν, τελικά, καταφέρνει να φτάσει στα ίχνη του δολοφόνου, να αποκαλύψει τη μυστηριώδη ταυτότητά του και φυσικά να τον συλλάβει, πριν σχεδιάσει ακόμα ένα φόνο, οι λάτρεις των αστυνομικών υποθέσεων -και όχι μόνο- θα το διαπιστώσουν μέσα από τα στάδια της πρωτότυπης μυθοπλαστικής αφήγησης, την οποία «παίρνει πάνω» του, πολύ επιτυχημένα, ο John Malkovich. Η σκηνοθεσία είναι του Alex Gabassi και το καστ συμπληρώνουν οι Rupert Grint, Andrew Buchan, Freya Mavor, Eamon Farren, Jack Farthing και Bronwyn James.

«Ordeal by Innocence»: Ερμηνείες που «ζωντανεύουν» μια συναρπαστική νουβέλα

Και εκεί που με έχει πιάσει η συνήθης μελαγχολία του «κάτι ωραίο τελειώνει», αφήνω τον Ηρακλή Πουαρό του «The ABC Murders» και βλέπω ότι το Vodafone TV φιλοξενεί μία ακόμη μίνι σειρά, βασισμένη στη συναρπαστική νουβέλα της Αγκάθα Κρίστι «Ordeal by Innocence». Έχοντας ήδη πολύ ψηλά τον πήχη, ξεκινάω με χαμηλές προσδοκίες το πρώτο από τα τρία επεισόδια.

Ωστόσο, ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, Bill Nighy και οι υποψήφιες για BAFTA Anna Chancellor και Morven Christie, που έχουν αναλάβει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της τηλεοπτικής μεταφοράς, είναι από μόνοι τους αρκετά καλοί λόγοι για να δεις και τη συνέχεια.

3

Τη σκηνοθεσία και των τριών επεισοδίων της μίνι σειράς επιμελείται η Βρετανίδα σκηνοθέτις, Sandra Goldbacher, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο κτήμα Ardgowan στο Renfrewshire της Σκωτίας, σε μία αρχοντική κατοικία του 18ου αιώνα της οικογένειας Stewart από τον 15ο αιώνα. Εκεί εκτυλίσσεται η υπόθεση της δολοφονίας μίας στοργικής γυναίκας, που υιοθέτησε και φρόντισε ορφανά παιδιά, όταν ένα από αυτά συλλαμβάνεται ως ο ύποπτος για το στυγερό έγκλημα της έπαυλης.

Το σασπένς παραμένει αμείωτο καθόλη τη διάρκεια των τριών επεισοδίων, τα οποία έχουν όλη τη γνωστή ατμόσφαιρα των έργων της μεγάλης συγγραφέως, εξαιρετικές ερμηνείες και μια γερή δόση λατρεμένης βρετανικής εξοχής. Ανάμεσα στο εξαιρετικό καστ που συμμετέχει στην καταπληκτική παραγωγή, θα βρείτε και τους Eleanor Tomlinson, Mathew Good και Anthony Boyle.

Άξιζε κάθε λεπτό το διάλλειμα από το ξεφύλλισμα των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, καθώς είχα διαβάσει ότι αυτές οι δύο συναρπαστικές ιστορίες της λατρεμένης, πολυδιαβασμένης λογοτεχνικής «βασίλισσας του εγκλήματος», μεταφέρθηκαν με εξαιρετικό τρόπο στη μικρή οθόνη και ευτυχώς είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω μέσω του Vodafone TV.