VODAFONETV ΣΕΙΡΕΣ

Γιατί αξίζει τελικά να «χαθείς» στο δυστοπικό συμπάν του The Handmaid’s Tale

Γιατί αξίζει τελικά να «χαθείς» στο δυστοπικό συμπάν του The Handmaid’s Tale

Από το 1985, όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, μέχρι τις μέρες μας, το εικονικό βιβλίο της Margaret Atwood, «The Handmaid’s Tale» -το οποίο στην Ελλάδα γνωρίσαμε υπό τον τίτλο «Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλης»- έχει καταφέρει να «αιχμαλωτίσει» εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του για να δει η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας τις πωλήσεις του δυστοπικού μυθιστορήματός της να εκτοξεύονται στα ύψη και το βιβλίο της να βρίσκεται ξανά στη λίστα με τα κορυφαία μπεστ σέλερ.

Το πρώτο τρέιλερ της νέας, τηλεοπτικής μεταφοράς του έργου της ήταν αρκετό για να επαναφέρει το «The Handmaid’s Tale» στο προσκήνιο και να κάνει μία ακόμη γενιά να «χαθεί» στον τρομακτικό κόσμο της «Δημοκρατίας του Γιλεάδ», μιας ζοφερής κοινωνίας που δημιουργήθηκε λίγο μετά τον δεύτερο αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη δική μου περίπτωση όταν αποφάσισα να εμπλουτίσω το τηλεοπτικό «μενού» των προβολών μου με το αμερικανικό, δυστοπικό αυτό δράμα του Bruce Miller με την αγωνιώδη πλοκή.

Έχοντας λάβει και αποκτήσει διθυραμβικά σχόλια, πολλά βραβεία και εκατομμύρια θαυμαστές, το «The Handmaid’s Tale» δείχνει να έχει πετύχει τον στόχο του και πρόκειται αναμφίβολα για μία σειρά η οποία αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σου και ενδείκνυται για «μαραθώνιους» θέασης. Με τη Vodafone TV να δίνει τώρα στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι τους δύο πρώτους κύκλους του πολυβραβευμένου δυστοπικού θρίλερ, έχει σίγουρα σημασία να εστιάσεις στους λόγους για τους οποίους το «The Handmaid’s Tale» κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσες άλλες σειρές.

Οι απίστευτες ερμηνείες και τα βραβεία

Από την Elisabeth Moss (την οποία γνωρίζεις από το «Mad Men») στην Alexis Bledel και από τον Joseph Fiennes στη Yvonne Strahovski. Το καστ του «The Handmaid’s Tale» είναι επιλεγμένο με προσοχή και οι ερμηνείες του κατάφεραν να χαρίσουν στη σειρά δεκάδες βραβεία, μεταξύ άλλων, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α' Γυναικείου ρόλου για την Elisabeth Moss, Β’ Γυναικείου για την Ann Dowd, οκτώ βραβεία Emmy και αρκετών ακόμη υποψηφιοτήτων.

Η συγκλονιστική ιστορία και τα δικαιώματα των γυναικών σήμερα

Όσοι έχουν διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood κάνουν λόγο για μία από τις πλέον επιτυχημένες μεταφορές βιβλίου στην τηλεόραση των τελευταίων ετών. Ακόμη και εκείνοι όμως, παρακολουθούν τη σειρά με «κομμένη» την ανάσα και αυτό, διότι το δράμα που εκτυλίσσεται επί των οθονών τους «απογειώνει» ουσιαστικά το συγγραφικό έργο της συγγραφέως μέσα από συγκλονιστικές ερμηνείες, αριστουργηματική σκηνοθεσία και πλάνα που σε κάποιες περιπτώσεις, αιφνιδιάζουν. Διότι στη δυστοπική κοινωνία στην οποία λαμβάνει χώρα αυτό το δράμα, η κυβέρνηση αφαιρεί ξαφνικά τα δικαιώματα από τις γυναίκες και τις χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέσα αναπαραγωγής.

Μέσω εξευτελισμού, ακραίων τιμωριών και βασανιστηρίων, οι γυναίκες καλούνται να συμμορφωθούν και να κάνουν ό,τι προστάζουν οι ηγέτες τους. «Θα υπηρετήσετε τους ηγέτες σας και τις στείρες γυναίκες τους και θα γεννήσετε τα παιδιά τους». Αυτή είναι η «εντολή» που θα ακούσεις στο τρέιλερ της πρώτης σεζόν της σειράς και οι γυναίκες του «The Handmaid’s Tale» έχουν λάβει και κάπως έτσι, η πρωταγωνίστρια της σειράς (Elisabeth Moss) αποκόπηκε από το παιδί της και «έχασε» το όνομά της. Στη νέα κοινωνία στην οποία κλήθηκε να ζήσει, έγινε η Offred (of Fred), δηλαδή του Φρεντ, του άντρα στον οποίο «ανήκε». Παρά τα όσα υπέστη και τους κίνδυνους που ελλόχευαν όμως, ήξερε πως έπρεπε να παλέψει για την ελευθερία της. Πολλοί είναι εκείνοι, λοιπόν, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πολυβραβευμένη αυτή σειρά μεταφέρει στην τηλεοπτική οθόνη την εφιαλτική εκδοχή μιας πραγματικότητας που δεν απέχει πολύ από τη δική μας. Διότι ακόμη και εν έτει 2019, οι γυναίκες εξακολουθούν να «μάχονται» για βασικά δικαιώματα -πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε τα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός πως το «The Handmaid’s Tale» σοκάρει με τη μοναδική του οπτική πάνω στα δικαιώματα των γυναικών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός πως το «The Handmaid’s Tale» σοκάρει με τη μοναδική του οπτική πάνω στα δικαιώματα των γυναικών.

Το τρέιλερ του πρώτου κύκλου

Όσα συμβαίνουν στη σειρά βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα

Μπορεί το δυστοπικό μέλλον της σειράς να φαντάζει ακραίο και μακρινό, ωστόσο, σύμφωνα με τη συγγραφέα του «The Handmaid’s Tale» όλες οι αποτρόπαιες σκηνές που αναφέρονται στο βιβλίο και παρουσιάζονται στη σειρά, βασίζονται σε αληθινά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των ετών, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η ίδια η Margaret Atwood αποκάλυψε, μάλιστα, πως όταν ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο, έθεσε έναν κανόνα στον εαυτό της: Να μην περιλάβει σε αυτό κάτι το οποίο η ανθρωπότητα δεν έχει ήδη βιώσει ή δεν έχει συμβεί σε κάποιο μέρος του πλανήτη. Στηρίχθηκε, λοιπόν, σημαντικά σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες -και τα κατάφερε.

Ενδείκνυται για «μαραθώνιους» θέασης ακόμη και σε offline περιβάλλον

Μία ακόμη παράμετρος που «κέντρισε» το ενδιαφέρον μου και ενδεχομένως θα σε «κερδίσει» αφορά στο ότι η συγκεκριμένη σειρά είναι ιδανική για ατελείωτους μαραθώνιους προβολής. Και αυτό διότι χάρη στην υπηρεσία On Demand της Vodafone TV μπορεί ο καθένας να απολαύσει το «The Handmaid’s Tale» όπου θέλει και από οποιαδήποτε συσκευή, με τα επεισόδια να παίζουν χωρίς σταματημό, ακόμη και offline. Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, όλα τα επεισόδια των δύο πρώτων κύκλων της σειράς θα είναι διαθέσιμα για το ελληνικό τηλεοπτικό το οποίο θα μπορεί να την παρακολουθήσει με τις πλέον σύγχρονες επιλογές θέασης.

Το τρέιλερ του δεύτερου κύκλου

Για τους λάτρεις των θρίλερ, του δράματος και του μυστηρίου αλλά και για εκείνους που εκτιμούν την ποιότητα σε ό,τι κάνουν και παρακολουθούν, το «The Handmaid’s Tale» συνιστά μία επιλογή που δεν θυμίζει σε τίποτα ό,τι έχουν παρακολουθήσει επί της οθόνης τους μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως, στέλνει έμμεσα -και ενδεχομένως με τρόπο σκληρό και συνάμα συγκλονιστικό- μηνύματα που «ξεφεύγουν» από το εφιαλτικό σύμπαν της Δημοκρατίας του Γιλεάδ και φτάνουν στο σήμερα. Κάποιοι ήθελαν να «χτίσουν» έναν καλύτερο κόσμο. Όπως αποδείχθηκε όμως, το καλύτερο δεν αφορά πάντα σε όλους. Στην περίπτωση του «The Handmaid’s Tale», οι γυναίκες θα «πλήρωναν» -ξανά- το τίμημα. Μέχρι πότε, όμως;