VODAFONETV ΤΑΙΝΙΕΣ

Γιώργος Λάνθιμος: Ο Δρόμος προς τα Όσκαρ στο Vodafone TV!

Γιώργος Λάνθιμος: Ο Δρόμος προς τα Όσκαρ στο Vodafone TV!

Είμαι από τους τυχερούς που ξεκίνησαν να παρακολουθούν από πολύ νωρίς τα πρώτα του ταπεινά βήματα στην Ελλάδα, πριν τελικά καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της φιλμογραφίας, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου ως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες που έχει βγάλει μέχρι σήμερα η χώρα μας. Αναφέρομαι φυσικά στον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος θα βρεθεί στην 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και θα διεκδικήσει με τη νέα του ταινία «Η Ευνοούμενη», συνολικά 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και αυτές της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας!

Η αρχή ενός σκηνοθετικού μύθου

Ξεκινώντας, οφείλω να πω ότι οι υποψηφιότητες που κατάφερε να αποσπάσει από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου μπορεί να μην ήταν λίγες, αλλά θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Στο αριστουργηματικό ιστορικό δράμα εποχής, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στις ελληνικές αίθουσες και αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα του στο Vodafone TV την Άνοιξη, θα δεις τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη να «εκμαιεύει» τρεις αξιομνημόνευτες ερμηνείες, από τις διαφορετικές, αλλά εξίσου χαρισματικές, πρωταγωνίστριες Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν και Έμμα Στόουν. Αν είσαι κι εσύ από εκείνους που έχουν μανία με τις ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τότε η «Ευνοούμενη» θα γίνει μία από τις αγαπημένες σου, αφού θα παρακολουθήσεις την αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Άννα -την οποία υποδύεται η Ολίβια Κόλμαν- που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη.

lanthim

Μέσα από τη σχέση της Βασίλισσας Άννα με τις συμπρωταγωνίστριές της -την επιστήθια φίλη της Ρέιτσελ Βάις στο ρόλο της λαίδης Σάρα και την απένταρη ξαδέρφη της Σάρα, Έμα Στόουν που μετατρέπεται στην κοινωνικά ανερχόμενη καμαριέρα Άμπιγκεϊλ- ο Γιώργος Λάνθιμος θίγει διαχρονικά θέματα, όπως η αγάπη, ο ανταγωνισμός, η εξουσία και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σύμπαν για τη μαύρη ιστορία του. Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά, στην οποία πραγματεύεται περίτεχνα ανάλογη θεματολογία και ηθικές αξίες και ίσως θα ήθελες να γνωρίζεις. Ο κατάλογος των επιτυχημένων δημιουργιών του ξεκινάει από το 1995 με την μικρού μήκους ταινία «Ο βιασμός της χλόης» και το 2001 με την, επίσης μικρού μήκους ταινία, «Uranisco Disco» και το φιλμ «Ο Καλύτερός μου Φίλος» σε συν-σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και η «Κινέττα»

Έχοντας, λοιπόν, συμβάλει με τη σκηνοθετική του «ματιά» στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι ένα χρόνο αργότερα ο Λάνθιμος θα κυκλοφορούσε την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του, με τίτλο «Κινέττα» και πρωταγωνιστές τους Ευαγγελία Ράντου, Άρη Σερβετάλη και Κώστα Ξυκόμηνο. Η ταινία αυτή πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο του 2005, στο Φεστιβάλ του Τορόντο και ένα μήνα μετά προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, πριν ταξιδέψει τον Φεβρουάριο του 2006 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ίσως τότε να περίμενα να δω κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε η δικαίωση.

kin

Ο καταλυτικός ρόλος του «Κυνόδοντα» και οι «Άλπεις»

Το 2009, ο Λάνθιμος επιστρέφει με την ταινία «Κυνόδοντας», που θα τον καθιερώσει ως σκηνοθέτη, τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, καθώς εκτός από πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, υπήρξε και υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 83η απονομή των βραβείων Όσκαρ το 2011. Θυμάμαι ακόμα την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Μαίρη Τσώνη και Άννα Καλαϊτζίδου, η οποία έγινε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2009, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», καθώς και Βραβείο Νεότητας.

kyn

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, ο «Κυνόδοντας» είναι, σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου, μία από τις πρωτότυπες ταινίες που κατάφεραν να διαμορφώσουν τη νεότερη ιστορία του κινηματογράφου, επηρεάζοντας όχι μόνο τους Έλληνες δημιουργούς, αλλά και το φιλμογραφικό ύφος των σκηνοθετών διεθνώς. Ομολογώ ότι δεν ήμουν αρκετά εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ταινίες και χρειάστηκε να την ξαναδώ μετά από λίγα χρόνια για να αντιληφθώ το βάθος της πρωτοτυπίας της.

bruce

Τη σκυτάλη από τον «Κυνόδοντα» παίρνει το 2011 η ταινία με τίτλο «Άλπεις» και πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Άρη Σερβετάλη. Έτυχε, μάλιστα, αυτή η νέα σκηνοθετική δουλειά του Λάνθιμου, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, να συμπέσει με τη δεύτερη φορά που είδα τον «Κυνόδοντα», γεγονός που με έκανε να επισκεφθώ τον κινηματογράφο της γειτονιάς μου για να δω και τις «Άλπεις». Κάπως έτσι άρχισα να γίνομαι μεγάλος φαν του Λάνθιμου.

Κατακτώντας (και) το Χόλυγουντ

Στη συνέχεια ξαφνιάστηκα από το αγγλόφωνο ντεμπούτο του 46χρονου σκηνοθέτη με την ταινία «Αστακός» το 2015, με την αντισυμβατική ιστορία αγάπης να κερδίζει το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών. Ο λόγος της έκπληξης; Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Λάνθιμου που φιλοξενεί καστ διεθνούς εμβέλειας, καθώς σε αυτήν πρωταγωνιστούν, εκτός από το διάσημο ηθοποιό Κόλιν Φάρελ και οι καταξιωμένες Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν – συμπρωταγωνίστριες και στη νέα ταινία «Η Ευνοούμενη».

lan3

Τέλος, δύο χρόνια μετά τον «Αστακό», ο Λάνθιμος σκηνοθετεί το ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού», με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, και Σίλβερστοουν. Βλέποντας την ταινία, αντιλαμβάνεσαι το σκηνοθετικό μεγαλείο του Έλληνα δημιουργού, το οποίο ίσως και να σε προδιαθέτει για τη πορεία της καριέρας του στη συνέχεια. Μάλιστα, μπήκα στον πειρασμό να ξαναδώ πριν λίγες ημέρες στο Vodafone TV την ταινία -η οποία τον Μάιο του 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών- πριν κατευθυνθώ στις κινηματογραφικές αίθουσες για να απολαύσω το νέο του οσκαρικό εγχείρημά.

lan6

Φθάνοντας, λοιπόν, στο σήμερα, ο Λάνθιμος βρίσκεται μία ανάσα από το χρυσό αγαλματίδιο, καθώς η νέα του ταινία «Η Ευνοούμενη» κατάφερε να συγκεντρώσει και τις περισσότερες υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), αποσπώντας από τα 12 τα 7! Στην 72η τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, η «Ευνοούμενη» κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης βρετανικής ταινίας, της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, πρωτότυπου σεναρίου, καθώς και Α΄ και Β’ Γυναικείου ρόλου. Έχοντας δει πλέον την ταινία, αντιλαμβάνομαι πλήρως το γιατί.

lan7

Οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, ΔΩΡΟ, για τους συνδρομητές του Vodafone TV!

Αν, λοιπόν, θέλεις κι εσύ να θυμηθείς τις καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του Λάνθιμου, το Vodafone TV τιμά τον μεγάλο, σύγχρονο Έλληνα δημιουργό, παρουσιάζοντας το σύνολο της φιλμογραφίας του και τις μοναδικές κινηματογραφικές προσπάθειες, που τον έφεραν στην κορυφή των φετινών υποψηφιοτήτων των Βραβείων Όσκαρ! Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου διατίθενται ως δώρο στους συνδρομητές του Vodafone TV, έτσι ώστε να μπορέσεις να τις παρακολουθήσεις όσες φορές θέλεις!