VODAFONETV ΤΑΙΝΙΕΣ

«LIFE IS A WOMAN». Γυναίκες που άφησαν εποχή στο Vodafone TV!

«LIFE IS A WOMAN». Γυναίκες που άφησαν εποχή στο Vodafone TV!

Υμνούν το ωραίο φύλο και αναδεικνύουν τον ευαίσθητο δυναμισμό της γυναίκας. Υπενθυμίζουν με τον πιο… οσκαρικό τρόπο ότι η ισότητα ανάμεσα στα φύλα πρέπει να είναι δεδομένη και ότι ο κινηματογράφος είναι «και» γυναικεία υπόθεση. Η καθεμία από αυτές αποτελεί ένα ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος. Όχι μόνο γιατί κατάφεραν να ενσαρκώσουν με τεράστια επιτυχία μοναδικούς ρόλους, αλλά γιατί μετέφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη μεγάλη οθόνη όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος γίνεται ομορφότερος όταν είναι… γένους θηλυκού.

Με το Μάρτιο να είναι ο μήνας της Γυναίκας, το Vodafone TV γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα με το αφιέρωμα «LIFE IS A WOMAN», με 12 από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των τελευταίων ετών, στις οποίες πρωταγωνιστούν βραβευμένες ηθοποιοί που κατάφεραν να «σημαδέψουν» με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες και το απύθμενο υποκριτικό τους ταλέντο το σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο και τις καρδιές μας. Ποιες είναι όμως αυτές οι ταινίες που μας προτείνει το Vodafone TV και γιατί δεν πρέπει να τις χάσουμε;

Οι ταινίες είναι γένου θηλυκού

Είχα την τύχη να έχω διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Μισέλ Φέιμπερ, πριν δω το «Under the Skin» με τη θαρραλέα ερμηνεία της γοητευτικής Σκάρλετ Γιόχανσον. Αργό, αλλά βασανιστικά εθιστικό, το σκηνοθετικό δημιούργημα του Τζόναθαν Γκλέιζερ θα σε παρασύρει στην καθημερινή ρουτίνα μιας εξωγήινης serial killer ανδρών στους απομονωμένους αυτοκινητόδρομους της Σκωτίας. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με το «Mary Shelley», όπου έμαθα για πρώτη φορά ότι ο δημιουργός του γοτθικού μυθιστορήματος του Φράνκενσταϊν ήταν γένους θηλυκού!

2

Συνέχισα το μαραθώνιο θέασης στο Vodafone TV με το «The Devil Wears Prada», το οποίο είναι επίσης βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Λόρεν Γουεϊσμπέργκερ. Σε αυτό απήλαυσα την εξαιρετική Αν Χάθαγουει, η οποία δεν συρρικνώνεται ούτε στιγμή μπροστά στο υποκριτικό εκτόπισμα της Μέριλ Στριπ που της χάρισε και το Όσκαρ Α’ Γυναίκειου Ρόλου. Μιλώντας για την πολυβραβευμένη Μέριλ Στριπ, δε θα μπορούσα να μη δω το «The Iron Lady» για το οποίο κέρδισε ακόμα ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, υποδυόμενη την Μάργκαρετ Θάτσερ, μια από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής.

3

Την πρώτη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ακολούθησε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, με την ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν στο «Jackie» ως σύζυγο του δολοφονημένου Αμερικανού Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, να θεωρείται ακόμα καλύτερη από εκείνη στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι, «Μαύρος Κύκνος», που της χάρισε το πρώτο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

4

Δεν απομακρύνθηκα πολύ από την «αναταραχή» εκείνης της δεκαετίας, καθώς «μεταφέρθηκα» χρονικά στο τέλος της Αμερικής των ’70s μέσα από την… εναλλακτική οικογένεια της Ντοροθία Φιλντς στην επιτυχημένη δραμεντί «20th Century Women». Και από τις καταπληκτικές γυναίκες της ταινίας του Μάικ Μιλς, η οποία του χάρισε μια οσκαρική υποψηφιότητα πρωτότυπου σεναρίου, μαγεύτηκα από την μοναδική Κέιτ Μπλάνσετ στη ρομαντικής κομεντί «Blue Jasmine» του Γούντι Αλεν.

5

Τι να πεις γι’ αυτήν την ηθοποιό, η οποία παρουσιάζει την ιστορία μιας καλομαθημένης πλούσιας γυναίκας από τη Νέα Υόρκη και καταφέρνει με την υποκριτική της ερμηνεία να βραβευθεί με το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου; Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η οσκαρική ερμηνεία της Τζούλιαν Μουρ στο «Still Alice» με θέμα το Αλτσχάιμερ, η οποία σου υπενθυμίζει ότι «κάθε στιγμή μετράει», όχι επειδή θα είναι η τελευταία, αλλά επειδή μπορεί να τη ξεχάσεις μια για πάντα.

6

Είπα να αφήσω τις αισθηματικές ταινίες και να πιάσω για λίγο τις κομεντί. Κάπως έτσι «κατέφυγα» στο «Bridesmaids», το… Hangover του ωραίου φύλου, το οποίο μπορώ να πω ότι το βλέπει εξίσου ευχάριστα και ένας άντρας και στο «Bridget Jones’ Diary» με την Ρενέ Ζελβέγκερ, η οποία πρωταγωνιστεί στο… λονδρέζικο «Sex and the City». Τις κωμωδίες διαδέχθηκε το πρίκουελ-σίκουελ του μιούζικαλ «Mamma Mia! Here We Go Again», όπου η έγκυος πρωταγωνίστρια Σόφι (Αμάντα Σάιφρεντ) μαθαίνει για ακόμα μία φορά ορισμένες άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή της μητέρας της Ντόνα Σέρινταν (Μέριλ Στριπ).

7

Τέλος, ανακάλυψα και μία ποιοτική ταινία «δράσης» με πρωταγωνιστές τρεις χήρες, οι οποίες σχεδιάζουν από κοινού την παράτολμη ληστεία πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από το χρηματοκιβώτιο ενός διεφθαρμένου πολιτικού, προκειμένου να μπορέσουν να «ξελασπώσουν» από τις ανοιχτές υποθέσεις που άφησαν πίσω τους οι νεκροί άντρες τους. Ο λόγος για το «Widows», το οποίο αξίζει να δεις αν σκεφθείς ότι πρόκειται για την πιο… mainstream στροφή του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη του «12 Χρόνια Σκλάβος», Στιβ ΜακΚουίν.

Όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ηρωίδες αυτές μεταξύ τους, σίγουρα θα τις θυμόμαστε όλες για την μοναδικότητά τους και μαζί μας, το Vodafone TVπου υμνεί την κινηματογραφική απόδοση αυτής της μοναδικότητας του γυναικείου φύλου!

8