ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς οξυγόνο οι επιβαίνοντες στον Τιτάνα - Στις έρευνες και το γαλλικό ρομπότ Victor

Χωρίς οξυγόνο οι επιβαίνοντες στον Τιτάνα - Στις έρευνες και το γαλλικό ρομπότ Victor
Ο Τιτάνας Action Aviation via AP

Στη μάχη για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους Τιτάνα ρίχθηκε το γαλλικό απομακρυσμένα ελεγχόμενο ρομπότ Victor την ώρα που σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών το οξυγόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες έχει εξαντληθεί.  

Το βαθυσκάφος έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού την Κυριακή 18/06.

Το ρομπότ έχει μηχανικά «χέρια» τα οποία μπορούν να κόψουν καλώδια και να πραγματοποιήσουν και άλλους ελιγμούς για να ξεκολλήσουν παγιδευμένο σκάφος και μπορεί να φτάσει σε βάθος 6.000 μέτρα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να πάει βαθύτερα από τον Τιτανικό.

Η ανάπτυξη του ρομπότ από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L'Atalante είναι σημαντική εξέλιξη δεδομένης της πολύ ανεπτυγμένης τεχνολογίας που μεταφέρει ενώ στην περιοχή υπάρχει ήδη και όχημα των Καναδών που πραγματοποιεί έρευνες.

Σε ό,τι αφορά την παροχή οξυγόνου με την προϋπόθεση ότι το σκάφος δεν έχει διαλυθεί είναι στα όρια του να εξαντληθεί, αν δεν έχει εξαντληθεί, καθώς εξαρτάται από το πόσοι άνθρωποι αναπνέουν πόσο ήρεμοι είναι και αν υπάρχει δραστηριότητα.

«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ' όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Τιτάνας είχε οξυγόνο για 96 ώρες όταν ξεκίνησε το ταξίδι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ