ΚΟΣΜΟΣ

Στη μάχη κατά του ISIS ενεργά και η Τουρκία

Στη μάχη κατά του ISIS ενεργά και η Τουρκία
Για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την καταπολέμηση του ISIS μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών(φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Faisal Mahmood

Ενεργά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται η Τουρκία, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της χώρας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ξεκαθάρισε ότι λύθηκαν τα όποια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος στην στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από την συμμαχία που πολεμά τον ISIS, έκανε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής η Τουρκία μπαίνει ενεργά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμβάλλοντας στις ενέργειες του υπό τις ΗΠΑ Συνασπισμού, με μαχητικά αεροσκάφη.

Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναγνώρισε «σημάδια» συνεργασίας από την αμερικανική πλευρά σε ότι αφορά το θέμα της έκδοσης του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ έχει κατονομάσει ως υποκινητή του πραξικοπήματος.

Παράλληλα, έστειλε τελεσίγραφο στους Τούρκους διπλωμάτες που έχουν ανακληθεί στην Άγκυρα στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα στην Τουρκία, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθηθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο στις περιπτώσεις εκείνων που δεν καταφέρουν να επιστρέψουν.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δύο Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι στο Μπαγκλαντές διέφυγαν στη Νέα Υόρκη, ενώ οι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα διέφυγαν στην Ιταλία και οι τουρκικές αρχές θα επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες ιταλικές για να δρομολογηθεί η επιστροφή τους.

Αρκετοί διπλωμάτες δεν έχουν επιστρέψει μετά την ανάκλησή τους στην Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να αναφέρεται ακόμη και στον αξιωματούχο που ήταν με απόσπαση στο ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και φέρεται να ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατέστησε σαφές, πως «ίσως αναζητήσουμε άλλες επιλογές, κι εκτός του ΝΑΤΟ, για συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, αν και η πρώτη μας επιλογή είναι η συνεργασία με τους Συμμάχους μας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε ακόμη και στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, για την οποία εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατή μια μετάβαση, με τον Άσαντ, ενώ σε ότι αφορά το Ισραήλ, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί στη Βουλή μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ