ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Την Τρίτη αποφασίζουν για το ραντεβού στο Μαξίμου

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Την Τρίτη αποφασίζουν για το ραντεβού στο Μαξίμου
EUROKINISSI

Για ενδέκατη ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από ποια βάση θα ξεκινήσει ο διάλογος.

Το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν στα Τέμπη τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Σε αυτές τις τρεις ημέρες οι δρόμοι θα κλείνουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 και από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, στα περίπου πενήντα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την επικράτεια.

Δυο γραμμές στα μπλόκα

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου διεκδικήσεων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, αλλά και το κόστος παραγωγής, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση και ορίζοντας νέα συνάντηση αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Το μέτωπο των αγροτών δεν παρέμεινε αραγές, καθώς οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στη Νίκαια της Λάρισας επέλεξαν σκληρότερη γραμμή, αρνούμενοι το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Στο μπλόκο της Νίκαιας, που είναι το πολυπληθέστερο και όπου επικρατούν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του Βαγγέλης Μπούτας έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «τσάι και συμπάθεια», αναφερόμενος στο πρωθυπουργικό κάλεσμα. Ανακοίνωσε δε πως σε συνεννόηση με το μπλόκο του Προμαχώνα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή σύσκεψη την Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, στη Νίκαια.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες θα ζυγίσουν τα όσα είπε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης, αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησής του στο αγροτικό.

Γραμμή Τσίπρα

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στρέψει τα πυρά του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τη στάση του, καθώς «δεν μπορεί να είναι και με το ΔΝΤ και με τα μπλόκα», όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι το «λεηλάτησαν σαράντα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε ότι ήταν αυτες «που φτωχοποίησαν» τους αγρότες.

Επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις «αυθεντικές αγωνίες» του αγροτικού κόσμου, και με τους οποίους δήλωσε ότι θα έρθει σε διάλογο, από «κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες, ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του “Ναι”.

Ενώπιον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες να μην ακούνε όσα λέγονται για το φορολογικό τους, καθώς αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές θα πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα τετραετίας, τόνισε πως η πιο χαμηλή κλάση θα ορίζεται με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, σημειώνοντας πως οι συντάξεις των αγροτών, μαζί με την εθνική σύνταξη, ουσιαστικά θα διπλασιαστούν.

Οι μάχες της Τρίτης

Το αν τα παραπάνω αρκούν για να πειστούν οι αγρότες να αφήσουν τα μπλόκα και να κατέλθουν στην Ηρώδου Αττικού θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στο Μαξίμου ζύγισαν τις αντιδράσεις, μετά και τα τρία περιστατικά σε Κομοτηνή, Λάρισα και Κιλκίς, όπου ομάδες αγροτών προπηλάκισαν πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του ήταν συνεχείς για το θέμα, όμως στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι η συζήτηση από μηδενική βάση δεν είναι εφικτή.

Η κρίσιμη μέρα, όπως όλα δείχνουν, είναι η Τρίτη, όπου με τα συντονιστικά των αγροτών να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξη για το ασφαλιστικό.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Διορθώσεις για αγρότες, επαγγελματίες στο ασφαλιστικό - θα κλείσει η αξιολόγηση

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε δύο χωριστά μπλοκ, ένα στα Τέμπη ένα στη Νίκαια

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστοί για τέσσερεις ώρες οι δρόμοι

Αποστόλου: Η ΕΕ προστατεύει τους αγρότες

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Θα ακούσουν σήμερα τον Τσίπρα και την Τρίτη θα αποφασίσουν οι αγρότες

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ναι σε ραντεβού με Τσίπρα, παραμένουν στα μπλόκα

Έτοιμος να συναντηθεί με τους αγρότες ο πρωθυπουργός

Το ραντεβού των αγροτών στα Τέμπη κρίνει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ