ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι υποστηρικτές

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι υποστηρικτές
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μπορεί οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τέσσερις- Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκαςωστόσο δύο είναι τα φαβορί για το β' γύρο, με ρυθμιστές τους συνυποψηφίους τους, αλλά και πρόσωπα που για την ώρα τουλάχιστον δεν συμμετέχουν στη διαδικασία.

Στους τελευταίους ανήκουν οι Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Σπίρτζης που προβάλλουν εμμέσως διεκδικήσεις για την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα.

Ο κ. Πολάκης θεωρεί πως καταγράφεται πλέον ως ανεξάρτητος πόλος, πέρα από την πάλαι ποτέ προεδρική Κίνηση Μελών, ο κ. Τεμπονέρας διεκδικεί ρόλο σε μια δυαρχία με την πρότασή του να εκλεγεί ο γραμματέας από το συνέδριο, ενώ ο κ. Σπίρτζης εγγράφει με την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία υποθήκη για πιθανό ρόλο γραμματέα, ως επιλογή του νέου αρχηγού.

Όσον αφορά Αχτσιόγλου - Παππά, τα δύο φαβορί δηλαδή, ήδη έχουν συσπειρωθεί γύρω τους πρωτοκλασάτα στελέχη κι αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες.

  • Την βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας Εφη Αχτσιόγλου στηρίζουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Έλενα Ακρίτα, Γιάννης Μαντζουράνης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Βούτσης, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Διάνα Βουτυράκου, Λούκα Κατσέλη, Σοφία Πανδή, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιώργος Καραμέρος, Μαριλένα Κοππά κ.ά.
  • Τον κ. Παππά φαίνεται πως στηρίζουν οι Άγγελος Τόλκας, Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας, Τρύφων Αλεξιάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Παύλος Πολάκης, Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Μάγκυ Δούση κ.ά.

    Η κίνηση, εξάλλου, του βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών να υπερψηφίσει την πρόταση για μετάθεση της εκλογής προέδρου για το Νοέμβριο κρίνεται και ως κλείσιμο του ματιού στον κ. Τεμπονέρα, ο οποίος την είχε υποστηρίξει πρώτος.

    Κύκλοι του κ. Παππά, πάντως, σημειώνουν στο CNN Greece πως αναμένεται να έχει την υποστήριξη της Κίνησης Μελών κι όχι μόνο, ενώ δημόσιες τοποθετήσεις θα έχουμε σύντομα, μιας και μόλις το Σάββατο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός.
  • Τον κ. Τσακαλώτο στηρίζουν οι Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Μανιός, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Ειρήνη Αγαθοπούλου κ.ά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως υποψηφιότητες για την προεδρία μπορούν να κατατεθούν μέχρι και το διαρκές συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου, το οποίο και θα τις επικυρώσει.

Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με την προσδοκία να καταλήξουν στις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ