ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Berlinale: Μήνυμα αλληλεγγύης σε Ιρανούς σκηνοθέτες που τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα

Berlinale: Μήνυμα αλληλεγγύης σε Ιρανούς σκηνοθέτες που τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα
Οι Ιρανοί σκηνοθέτες Maryam Moghaddam και Behtash Sanaeeha απαγορεύεται να βγουν από το Ιράν και τα διαβατήρια τους έχουν κατασχεθεί. Associated Press

Ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους τίτλους που θα κάνουν πρεμιέρα στο φετινό 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είναι το My Favorite Cake των Ιρανών σκηνοθετών Maryam Moghaddam και Behtash Sanaeeha.

Η ταινία πρόκειται να διαγωνιστεί για τη Χρυσή Άρκτο, αλλά και οι δύο κινηματογραφιστές μπορεί να απουσιάζουν, καθώς τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα από τις ιρανικές αρχές και αντιμετωπίζουν δίκη σε σχέση με τη νέα τους ταινία.

Το ζευγάρι ανακάλυψε ότι υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιού στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, αφού τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν καθώς πήγαιναν να πάρουν μια πτήση στο Παρίσι για να εργαστούν στη παραγωγή του My Favorite Cake.

Τον Δεκέμβριο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι του μοντέρ της ταινίας και κατάσχεσαν υλικά που σχετίζονται με την παραγωγή.

Οι σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές αρχές της χώρας πιστεύεται ότι εξοργίστηκαν από την ταινία, η οποία σύμφωνα με το επίσημο logline περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας 70χρονης γυναίκας που ζει μόνη της «μέχρι να αποφασίσει να σπάσει τη μοναχική της ρουτίνα».

Η περιγραφή της πλοκής της ταινίας αναφέρει: «Όμως, καθώς ανοίγεται στον ρομαντισμό, μια απροσδόκητη συνάντηση εξελίσσεται γρήγορα σε μια αξέχαστη βραδιά».

Το γεγονός ότι η Berlinale επέλεξε αυτή την ταινία στο διαγωνιστικό τμήμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, καθώς το φεστιβάλ είναι γνωστό για τις πολιτικές του θέσεις και δίνει βήμα σε φωνές που αντιμετωπίζουν πολιτική καταπίεση.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου εξέδωσε δήλωση υποστήριξης και αληλλεγγύης στους Ιρανούς κινηματογραφιστές.

Με πανό «Call for Freedom Of Movement, Freedom Of Expression for Competition Directors Maryam Moghaddam and Behtash Sanaeeha», η Berlinale ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί ότι το ζευγάρι δεν θα μπορούσε να φύγει από το Ιράν για να παρευρεθεί στο φεστιβάλ.

«Η Berlinale είναι ένα φεστιβάλ αφοσιωμένο στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των τεχνών, για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και το φεστιβάλ είναι σοκαρισμένο και απογοητευμένο όταν μαθαίνει ότι ο Moghaddam και η Sanaeeha δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο φεστιβάλ. να παρουσιάσουν την ταινία τους και να συναντήσουν το κοινό τους στο Βερολίνο», αναφέρει το δελτίο τύπου.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να επιστρέψουν τα διαβατήρια τους και να τερματίσουν όλους τους περιορισμούς που εμποδίζουν τη Maryam Moghaddam και την Behtash Sanaeeha να ταξιδέψουν στο Βερολίνο αυτόν τον Φεβρουάριο, μαζί με άλλους διεθνείς σκηνοθέτες και ταλέντα κινηματογραφικών ταινιών από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν τη νέα τους ταινία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ